Lato to czas, kiedy zajmujemy się przygotowaniem najlepszych przetworów, które chętnie będziemy wyciągać w okresie jesiennym i zimowym. Babcine przepisy na te przysmaki jeszcze nigdy nie zawiodły, dlatego przedstawiamy recepturę prosto z zeszytu babci. Cała rodzina błagała o ten smakołyk.
Fot. Getty Images, memoriesareceptured
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Puszysty mus malinowy
Gdy tylko na dworze robi się upalnie, a na krzakach i drzewach pojawiają się pierwsze owoce, zastanawiamy się, jakie przetwory z nich wykonamy. Opcji jest wiele, jednak najczęściej te najprostsze są strzałem w dziesiątkę. W wielu domach pierwszy wybór pada na dżemy, które wyciąga się zimową porą. To one świetnie nadają się do kanapek, ciast, a także jako dodatek do rozgrzewających herbat. Te sprawdzone receptury krążą w rodzinie od lat i nikt ich nigdy nie zmienia. Tak właśnie jest z tym przepisem. Dżem z winogron, zrobiony właśnie tak jak mówi babcia Stasia, jest ucztą dla podniebienia.
REKLAMA
Przepis na dżem z winogron
Składniki:
1,5 kg winogron,
700 g cukru,
4 duże jabłka,
cytryna,
500 ml wody.
Sposób przygotowania:
Winogrona dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pozbądź się szypułek i pozostaw do wysuszenia. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, podziel na mniejsze kawałki. Owoce umieść w większym garnku.
Cytrynę wyparz i zetrzyj z niej skórkę. Pamiętaj, by nie zetrzeć białej warstwy, ponieważ jest gorzka. Na koniec wyciśnij z niej cały sok.
Do owoców znajdujących się w garnku wsyp cukier, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i umieść na średnim ogniu.
Gotuj całość do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie zmniejsz ogień i gotuj dżem przez około 60 minut. Co jakiś czas mieszaj, by nic nie przywarło do spodu. W tym czasie owoce powinny stać się miękkie, a cała masa zgęstnieje.
W chwili gdy składniki się gotują, przygotuj słoiki. Wyparz je i w razie potrzeby oczyść, pozostaw do wysuszenia. Upewnij się, że masz do nich pasujące wieczka.
Gdy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij garnek z ognia. Smarowidło przelej do słoików i dokładnie je zakręć. Słoiki umieść do góry dnem i pozostaw je do wystudzenia. Przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.