• Link został skopiowany

Tym babcia Stasia zapełniała piwnicę na zimę. Przepis krąży w rodzinie od lat i nigdy nie zawodzi

Lato to czas, kiedy zajmujemy się przygotowaniem najlepszych przetworów, które chętnie będziemy wyciągać w okresie jesiennym i zimowym. Babcine przepisy na te przysmaki jeszcze nigdy nie zawiodły, dlatego przedstawiamy recepturę prosto z zeszytu babci. Cała rodzina błagała o ten smakołyk.
Dżem z winogron
Fot. Getty Images, memoriesareceptured
Zobacz wideo Puszysty mus malinowy

Gdy tylko na dworze robi się upalnie, a na krzakach i drzewach pojawiają się pierwsze owoce, zastanawiamy się, jakie przetwory z nich wykonamy. Opcji jest wiele, jednak najczęściej te najprostsze są strzałem w dziesiątkę. W wielu domach pierwszy wybór pada na dżemy, które wyciąga się zimową porą. To one świetnie nadają się do kanapek, ciast, a także jako dodatek do rozgrzewających herbat. Te sprawdzone receptury krążą w rodzinie od lat i nikt ich nigdy nie zmienia. Tak właśnie jest z tym przepisem. Dżem z winogron, zrobiony właśnie tak jak mówi babcia Stasia, jest ucztą dla podniebienia.

Przepis na dżem z winogron

Składniki:

  • 1,5 kg winogron,
  • 700 g cukru,
  • 4 duże jabłka,
  • cytryna,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pozbądź się szypułek i pozostaw do wysuszenia. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, podziel na mniejsze kawałki. Owoce umieść w większym garnku.
  2. Cytrynę wyparz i zetrzyj z niej skórkę. Pamiętaj, by nie zetrzeć białej warstwy, ponieważ jest gorzka. Na koniec wyciśnij z niej cały sok.
  3. Do owoców znajdujących się w garnku wsyp cukier, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i umieść na średnim ogniu.
  4. Gotuj całość do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie zmniejsz ogień i gotuj dżem przez około 60 minut. Co jakiś czas mieszaj, by nic nie przywarło do spodu. W tym czasie owoce powinny stać się miękkie, a cała masa zgęstnieje.
  5. W chwili gdy składniki się gotują, przygotuj słoiki. Wyparz je i w razie potrzeby oczyść, pozostaw do wysuszenia. Upewnij się, że masz do nich pasujące wieczka.
  6. Gdy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij garnek z ognia. Smarowidło przelej do słoików i dokładnie je zakręć. Słoiki umieść do góry dnem i pozostaw je do wystudzenia. Przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: