-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast biec po nie do sklepu, zrób je w domu. Są sto razy lepsze nawet od tych z piekarni
Zamiast biec po nie do sklepu, zrób je w domu. Są sto razy lepsze nawet od tych z piekarni
Tradycyjny przepis na bułki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak, gdy potrzebujemy pieczywa "na już" może okazać się bezwartościowy. By jednak nie pędzić do sklepu, gdy jest taka potrzeba, mamy recepturę na pieczywo, które robi się w kilka chwil. Nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, a przygotowanie to banał.
Zobacz wideo Smażony chleb z sosem czosnkowym
Pieczywo to w wielu domach element, którego nie może zabraknąć. Jednak czasem przydarza się sytuacja, kiedy to chlebak świeci pustkami, a sklepy są zamknięte. Dlatego też przepis na te bułki powinien wisieć w każdej kuchni i to w honorowym miejscu. Ich wykonanie jest ekspresowe, a pieczywo wychodzi miękkie, puszyste i pełne smaku. Ich sekretnym składnikiem jest połączenie kaszy manny ze zsiadłym mlekiem. Przy tym przepisie z pewnością się nie namęczysz, wystarczy, że połączysz składniki, a później całą pracę wykonuje piekarnik. To jest świetna propozycja dla tych, którzy kochają bułeczki i chcą spróbować ich w nowej odsłonie. Ich szybkie przygotowanie również może sprawić, że będziesz je robić każdego dnia.
Przepis na bułeczki z kaszy manny i zsiadłego mleka
Składniki
- 400 g mąki pszennej,
- 400 ml zsiadłego mleka,
- 150 g kaszy manny,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania
- Mąkę wraz z sodą oczyszczoną przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj do niej sól, cukier i kaszę, delikatnie zamieszaj. Stopniowo wlewaj zsiadłe mleko, cały czas wyrabiając ciasto. Składniki połącz do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Tak przygotowane ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj zgrabną kulkę.
- Bułeczki ułóż na suchej, niczym niewyłożonej blaszce. Delikatnie je rozpłaszcz i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut do zarumieniania.
- Gotowe bułeczki pozostaw w urządzenie do wystudzenia. Następnie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl