-
Haps
-
Jak przygotować
- Masz dosyć klasycznych schabowych? Tą wersją będzie zachwycać się nawet teściowa. Panierka zwala z nóg
Masz dosyć klasycznych schabowych? Tą wersją będzie zachwycać się nawet teściowa. Panierka zwala z nóg
Schabowe często lądują na naszych talerzach. Nic dziwnego, bo soczyste mięso obtoczone w panierce i wysmażone na złoto kocha chyba każdy. By jednak zrobić je nieco inaczej, nie trzeba wiele. Wystarczy pokombinować, użyć innych składników i gotowe. Rodzina będzie zachwalać je wniebogłosy.
Zobacz wideo
Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania
Kotlety schabowe to dobro kuchni polskiej, a przepis na to danie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jak się okazuje, ile domów i gospodyń czy gospodarzy, tyle sposobów na jego przyrządzenie. Najczęściej jednak stosuje się przepis, który ogranicza się do kilku produktów. Dziś będziemy chcieli to zmienić. Tym przepisem zachęcamy do eksperymentowania w kuchni, ponieważ tylko to daje możliwość poznania nowych smaków. Czymś nowym, o czym niewiele osób może wiedzieć, jest przygotowanie panierki, która ma w sobie cebulę. By zrobić takie kotlety, należy połączyć kilka składników, a później namoczyć w nich mięso. Po wysmażeniu będą soczyste, a zapach będzie unosić się w całym domu.
Przepis na schabowe w cebulowej panierce
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości,
- jajko,
- 2 cebule,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kawałki schabu umieść na desce i rozbij je za pomocą tłuczka. Do miski wbij jajko i dodaj do niego majonez, sól, pieprz i obie papryki. Wsyp także przesianą przez sitko mąkę i energicznie zamieszaj. Powstałe ciasto nie powinno mieć grudek.
- Cebule obierz z łupin i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do powstałego ciasta i zamieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się odpowiednio gorący umieść na nim kawałki schabu, które wcześniej zostały namoczone w cieście.
- Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu serwuj je z ulubionymi dodatkami. O tej porze roku najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i surówką. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl