Masz dosyć klasycznych schabowych? Tą wersją będzie zachwycać się nawet teściowa. Panierka zwala z nóg

Schabowe często lądują na naszych talerzach. Nic dziwnego, bo soczyste mięso obtoczone w panierce i wysmażone na złoto kocha chyba każdy. By jednak zrobić je nieco inaczej, nie trzeba wiele. Wystarczy pokombinować, użyć innych składników i gotowe. Rodzina będzie zachwalać je wniebogłosy.
Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Kotlety schabowe to dobro kuchni polskiej, a przepis na to danie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jak się okazuje, ile domów i gospodyń czy gospodarzy, tyle sposobów na jego przyrządzenie. Najczęściej jednak stosuje się przepis, który ogranicza się do kilku produktów. Dziś będziemy chcieli to zmienić. Tym przepisem zachęcamy do eksperymentowania w kuchni, ponieważ tylko to daje możliwość poznania nowych smaków. Czymś nowym, o czym niewiele osób może wiedzieć, jest przygotowanie panierki, która ma w sobie cebulę. By zrobić takie kotlety, należy połączyć kilka składników, a później namoczyć w nich mięso. Po wysmażeniu będą soczyste, a zapach będzie unosić się w całym domu.

Przepis na schabowe w cebulowej panierce

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości,
  • jajko,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki schabu umieść na desce i rozbij je za pomocą tłuczka. Do miski wbij jajko i dodaj do niego majonez, sól, pieprz i obie papryki. Wsyp także przesianą przez sitko mąkę i energicznie zamieszaj. Powstałe ciasto nie powinno mieć grudek.
  2. Cebule obierz z łupin i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do powstałego ciasta i zamieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się odpowiednio gorący umieść na nim kawałki schabu, które wcześniej zostały namoczone w cieście.
  4. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu serwuj je z ulubionymi dodatkami. O tej porze roku najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i surówką. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.