Zapomnij o kopytkach z ziemniaków. Te warzywo jest o wiele lepsze i nada im piękny kolor

Kopytka z ziemniaków to tradycyjny i pyszny przepis. Warto jednak czasem poeksperymentować. Jeśli masz w domu to warzywo, nie zwlekaj dłużej. Kopytka z niego wykonane nie tylko obłędnie wyglądają, ale i wspaniale smakują.

Kopytka bez ziemniaków brzmią nieco absurdalnie. Jednak zdecydowanie warto zastąpić to warzywo innym. Efekt jest zaskakujący. Kopytka z zielonej cukinii to prawdziwy hit tego lata. Jak je przygotować? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Kopytka z cukinii - przepis, który jest hitem lata 2023. Wyglądają obłędnie  

Kopytka z cukinii to świetny pomysł na obiad - nie tylko latem. Robi się je bardzo szybko, a z talerze znikają po prostu błyskawicznie. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wielu składników. Potrzebujemy jednak blendera, dzięki któremu będziemy mogli zetrzeć warzywo na gładką masę. Jak przygotować kopytka z cukinii? Oto niezastąpiony przepis. Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.  

Składniki: 

  • cukinia
  • 250 g twarogu, 
  • 200 g mąki, 
  • garść listków bazylii, 
  • sól,  
  • pieprz, 
  • ulubione przyprawy: papryka słodka, oregano, czosnek granulowany itp., 
  • oliwa. 

Przepis na kopyta z cukinii. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Cukinię pokrój na mniejsze kawałki, dodaj listki bazylii i oliwę, a następnie zblenduj na gładką masę. 
  2. Wymieszaj z twarogiem i dopraw ulubionymi przyprawami. 
  3. Dodaj stopniowo mąkę, by gładka masa zyskała konsystencję ciasta. 
  4. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę soli. Ciasto na kopytka dzielimy na części, każdą rolujemy na kształt walca i kroimy na mniejsze kawałki.  
  5. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy trzy minuty od wypłynięcia. 
  6. Świetnie komponują się z sosami, mięsem pieczonym czy duszonym, a nawet sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.