Takiego placka ziemniaczanego jeszcze nie było. Jest smacznie i ciekawie, a wszystko przez prosty trik

Polska ziemniakiem stoi, jednak przepisu na placka ziemniaczanego w wersji XXL jeszcze nie było. To obłędne danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje o niebo lepiej od wszystkim doskonale znanej klasyki z tartych warzyw. Podany z sosem pieczarkowym zostanie zapamiętany i z pewnością trafi do domowego menu.

A co gdyby zrobić placki ziemniaczane tylko w nieco zmienionej formie? Nie ma w tym nic trudnego, a wystarczy tarkę do warzyw zamienić na ostry nóż. Reszta dosłownie robi się sama, a efekt przekracza skalę wybitnego smaku. Nie obejdzie się też bez dodatków - klasyczny sos pieczarkowy sprawdzi się w tej roli doskonale. 

Placek ziemniaczany w nieco zwariowanej wersji. Koniec ze ścieraniem warzyw 

Nie trzeba chyba nikomu uświadamiać, że swojskie, dobre jakościowo i świeże produkty mają absolutną przewagę nad fikuśnymi i wymyślnymi składnikami rodem z supermarketów. Jeśli zatem marzysz o wybornym, domowym obiedzie, jednak w nieco bardziej oryginalnej formie, przygotuj placek ziemniaczany w wersji XXL. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a smak i efekt naprawdę robią wrażenie. 

Klasyczne placki ziemniaczane wymagają mozolnego ścierania warzyw na tarce lub wykorzystania specjalnych robotów, które niestety nie zawsze mamy pod ręką. Znacznie ciekawszym rozwiązaniem na naszego placka będzie zatem bardzo cienkie pokrojenie bulw, najlepiej w słupki. Później wystarczy połączyć ziemniaki z jajkiem, mąką, przyprawami i zieleniną. Taką masę smażymy na patelni z obu stron do uzyskania złotego, chrupiącego efektu. Taki placek podany z sosem pieczarkowym smakuje mistrzowsko i jest świetną alternatywą dla tradycyjnego przepisu

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na placek ziemniaczany XXL z sosem pieczarkowym 

Składniki na placka: 

  • ziemniak o wadze ok. 140 g, 
  • jajko, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • garść szczypiorku lub koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia. 

Sos pieczarkowy: 

  • hojna łyżka masła,
  • pół szalotki,
  • 125 g pieczarek,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • pół łyżki serka śmietankowego
  • zielenina, 
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie zacznij od sosu, dzięki temu gorący i chrupiący placek będzie mógł zostać szybko zaserwowany. 
  2. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, dymkę drobno posiekaj, podobnie zioła. 
  3. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i duś do momentu aż odparuje z nich woda. Teraz dodaj szalotkę i smaż składniki, aż się ładnie zarumienią. 
  4. Po kilku minutach wlej śmietankę, serek śmietankowy, przyprawy i zieleninę. 
  5. Sos duś aż ładnie się zredukuje i gotowe. 
  6. Teraz pora na naszego placka. Ziemniaka obierz i pokrój na bardzo cienki i drobne słupki. Jeśli kawałki będą za duże, placek z zewnątrz się ładnie zarumieni, ale w środku pozostanie surowy, a tego chcemy uniknąć. 
  7. Kawałki ziemniaka połącz z rozmąconym jajkiem, mąką ziemniaczaną, przyprawami i koperkiem lub szczypiorkiem. 
  8. Placek smaż na oleju na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. 
  9. Powinie być złoty i chrupiący. Podaj go z wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym, smacznego! 
Więcej o: