Marynowane kurki to specjał mojej babci. Zdradziła mi, że dodaje do słoiczków ten kluczowy składnik

Nic nie smakuje tak wybornie jak babcine przetwory. Moja babcia słynęła z doskonałych grzybków marynowanych. Przez wiele lat wystawiała je na stół na każdym rodzinnym spotkaniu, a te znikały w mgnieniu oka. Wszystko za sprawą tajnego składnika, który nadawał niezwykłego aromatu.

Zastanawiasz się jaki składnik potrafi podkręcić smak marynowanych kurek? To żaden owoc i warzywo, a... alkohol. Dodatek czerwonego wina podkreśli nie tylko smak innych składników marynaty, ale również sam aromat grzybów. Jeśli marzą ci się niepowtarzalne przetwory, ten przepis jest idealny dla ciebie. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 500 g kurek,
  • pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • pół szklanki octu,
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 laski cynamonu,
  • kilka listków laurowych,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • gorczyca.

Marynowane kurki z tajemnym dodatkiem. Będą idealne na zimę

Przygotowanie grzybowych przetworów należy zacząć od zrobienia marynaty. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i sól. Całość zagotowujemy do połączenia się składników. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, do marynaty dodajemy wino. To właśnie ten składnik sprawi, że kurki będą smakować jeszcze lepiej. Należy jednak zadbać o to, by było to wino wytrawne i o bogatym, głębokim smaku. Kiepskiej jakości alkohol może zepsuć smak przetworów. Do gotującej się na małym ogniu marynaty dodajemy również laski cynamonu. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z ognia.

Kurki oczyszczamy suchym pędzelkiem i gotujemy we wrzącej wodzie około 15-20 minut. Po tym czasie przekładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru wody. W międzyczasie czyścimy i wyparzamy słoiki. Do każdego słoika dodajemy po jednym liściu laurowym i kilku ziarnach pieprzu oraz ziela angielskiego. Dodajemy również po łyżeczce nasion gorczycy. Do słoików wkładamy kurki i każdy z nich zalewamy ostudzoną marynatą. Przetwory pasteryzujemy w garnku lub piekarniku. Takie marynowane kurki będą smakować wybornie, a my będziemy mogli cieszyć się ich smakiem całą jesień i zimę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.