-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na rosół Ewy Wachowicz. Dodaje do polskiej zupy niezwykle modny orientalny składnik
Przepis na rosół Ewy Wachowicz. Dodaje do polskiej zupy niezwykle modny orientalny składnik
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. W wielu domach musi pojawić się w niedzielę, bo domownicy nie wyobrażają sobie obiadu bez miski tej aromatycznej zupy. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się przepisem na rosół. Okazuje się jednak, że jest on nieco kontrowersyjny.
Rosół najczęściej podawany jest z makaronem, a smak zawdzięcza bukietowi świeżych warzyw i mięsu dobrej jakości. Ten mięsno-warzywny bulion jest też świetną podstawą dla innych zup - m.in. pomidorowej, która zazwyczaj powstaje w poniedziałek z wykorzystaniem niedzielnego rosołu. Jak zrobić rosół z przepisu Ewy Wachowicz?
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Rosół - przepis Ewy Wachowicz. Ten składnik dla wielu może być kontrowersyjny
Ewa Wachowicz do gotowania rosołu używa wyjątkowego składnika. Dla wielu osób może być to zbyt kontrowersyjny dodatek. Mowa tu o dość orientalnym produkcie - sosie sojowym. Wystarczy pięć łyżek, by odmienić smak popularnej polskiej zupy. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 0,5 kg szpondra wołowego,
- 2 nóżki kurczaka,
- 2 skrzydełka,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 0,5 selera,
- biała część pora,
- cebula,
- liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 kapelusze podgrzybków,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- lubczyk,
- pomidor.
Rosół z sosem sojowym - oryginalna propozycja Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania krok po kroku
- Mięso wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na dużym ogniu i zbieramy szumowiny.
- Dolewamy wodę oraz obrane warzywa i opaloną cebulę.
- Dodajemy też przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek.
- Gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny, a następnie dodajemy sos sojowy, podgrzybki, pomidora i lubczyk.
- Rosół podajemy w tradycyjny sposób - z makaronem i natką pietruszki. Smacznego! Możemy jednak podać go z kluskami, ryżem, czy ziemniakami.