Przepis na rosół Ewy Wachowicz. Dodaje do polskiej zupy niezwykle modny orientalny składnik

Rosół to najpopularniejsza polska zupa. W wielu domach musi pojawić się w niedzielę, bo domownicy nie wyobrażają sobie obiadu bez miski tej aromatycznej zupy. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się przepisem na rosół. Okazuje się jednak, że jest on nieco kontrowersyjny.

Rosół najczęściej podawany jest z makaronem, a smak zawdzięcza bukietowi świeżych warzyw i mięsu dobrej jakości. Ten mięsno-warzywny bulion jest też świetną podstawą dla innych zup - m.in. pomidorowej, która zazwyczaj powstaje w poniedziałek z wykorzystaniem niedzielnego rosołu. Jak zrobić rosół z przepisu Ewy Wachowicz?  

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Rosół - przepis Ewy Wachowicz. Ten składnik dla wielu może być kontrowersyjny 

Ewa Wachowicz do gotowania rosołu używa wyjątkowego składnika. Dla wielu osób może być to zbyt kontrowersyjny dodatek. Mowa tu o dość orientalnym produkcie - sosie sojowym. Wystarczy pięć łyżek, by odmienić smak popularnej polskiej zupy. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 0,5 kg szpondra wołowego, 
  • 2 nóżki kurczaka, 
  • 2 skrzydełka, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 0,5 selera, 
  • biała część pora, 
  • cebula, 
  • liść laurowy, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kapelusze podgrzybków, 
  • 5 łyżek sosu sojowego, 
  • lubczyk, 
  • pomidor. 

Rosół z sosem sojowym - oryginalna propozycja Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Mięso wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na dużym ogniu i zbieramy szumowiny.  
  2. Dolewamy wodę oraz obrane warzywa i opaloną cebulę.  
  3. Dodajemy też przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek. 
  4. Gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny, a następnie dodajemy sos sojowy, podgrzybki, pomidora i lubczyk.  
  5. Rosół podajemy w tradycyjny sposób - z makaronem i natką pietruszki. Smacznego! Możemy jednak podać go z kluskami, ryżem, czy ziemniakami.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.