Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy najdzie cię ochota na złote i chrupiące frytki, wcale nie musisz gnać do osiedlowego sklepu po worek mrożonych ziemniaczanych patyków, ani tym bardziej zakładać butów i gnać przez pół miasta do ulubionej restauracji. Dziś zdradzimy ci, jak zrobić najlepsze frytki, które są tak chrupiące, że nie polecam ich jeść nocą - możesz obudzić sąsiadów. Co jest ważne? Oprócz odpowiednich najlepiej mączystych ziemniaków ważne jest obgotowanie ich i porządne schłodzenie. Następnie trzeba obsypać frytki dokładnie w mące ziemniaczanej i usmażyć w głębokim oleju. Ot, cała filozofia.
Megachrupiące frytki. Jak je zrobić w domu?
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków, najlepiej takich, które zawierają dużo skrobi
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Chrupiące frytki - sposób wykonania:
- Ziemniaki oczywiście obierz i pokrój najpierw na plastry grubości ok. 1 cm, następnie w paski.
- W garnku zagotuj wodę z solą i wrzuć frytki. Obgotuj je przez 3 minuty, następnie od razu włóż do miski z zimną wodą.
- Ziemniaki trzymaj w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Następnie odcedź je, osusz ręcznikiem papierowym. Ponownie przełóż do miski.
- Do frytek wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, bu proszek szczelnie oblepił każdy kawałek ziemniaków.
- Miskę z frytkami włóż do lodówki na pół godziny. Tuż przed wyjęciem frytek z lodówki, rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
- Wrzuć frytki na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i osusz na ręczniku papierowym.
Tak przygotowane frytki są idealne w każdym calu i będą najlepszym dodatkiem do obiadu, domowych burgerów, mięs z grilla, ale także jako przekąska podczas potkania ze znajomymi.