Tak chrupiących frytek nie zjesz w żadnej restauracji. Przyda się zimna woda i biały składnik

Jak zrobić frytki, żeby były bosko chrupiące, delikatne w środku i tysiąc razu lepsze niż w popularnych barach serwujących fast food? To nic trudnego, a pomoże w tym sprytny trik z zimną wodą i składnik, bez którego nie istnieje polskie kucharzenie. Już nigdy nie kupisz gotowca z działu z mrożonkami.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy najdzie cię ochota na złote i chrupiące frytki, wcale nie musisz gnać do osiedlowego sklepu po worek mrożonych ziemniaczanych patyków, ani tym bardziej zakładać butów i gnać przez pół miasta do ulubionej restauracji. Dziś zdradzimy ci, jak zrobić najlepsze frytki, które są tak chrupiące, że nie polecam ich jeść nocą - możesz obudzić sąsiadów. Co jest ważne? Oprócz odpowiednich najlepiej mączystych ziemniaków ważne jest obgotowanie ich i porządne schłodzenie. Następnie trzeba obsypać frytki dokładnie w mące ziemniaczanej i usmażyć w głębokim oleju. Ot, cała filozofia. 

Megachrupiące frytki. Jak je zrobić w domu?

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków, najlepiej takich, które zawierają dużo skrobi
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól 
  • olej do głębokiego smażenia

Chrupiące frytki - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki oczywiście obierz i pokrój najpierw na plastry grubości ok. 1 cm, następnie w paski. 
  2. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzuć frytki. Obgotuj je przez 3 minuty, następnie od razu włóż do miski z zimną wodą. 
  3. Ziemniaki trzymaj w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Następnie odcedź je, osusz ręcznikiem papierowym. Ponownie przełóż do miski. 
  4. Do frytek wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, bu proszek szczelnie oblepił każdy kawałek ziemniaków. 
  5. Miskę z frytkami włóż do lodówki na pół godziny. Tuż przed wyjęciem frytek z lodówki, rozgrzej olej do głębokiego smażenia. 
  6. Wrzuć frytki na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor. Następnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i osusz na ręczniku papierowym.

Tak przygotowane frytki są idealne w każdym calu i będą najlepszym dodatkiem do obiadu, domowych burgerów, mięs z grilla, ale także jako przekąska podczas potkania ze znajomymi. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.