Pierogi z jabłkami - z dodatkiem śmietanki i cynamonu smakują obłędnie. Uwaga! Mamy stary przepis babci

Pierogi z jabłkami to rzadko spotykane danie, a szkoda. Ich smak jest wyborny, a z dodatkiem słodkiej śmietanki i aromatycznego cynamonu smakują obłędnie. Dobre na obiad, ciepłą kolację czy nawet drobną przekąskę w ciągu dnia.

Pierogi z jabłkami - podpowiadamy, jak należy je przygotować!

Pierogi z jabłkami to znakomite danie, które można serwować o każdej porze roku. Warto przygotować je zwłaszcza w okresie jesieni, kiedy sezon jabłkowy jest w pełni. Jak zatem widać, nie tylko naleśniki, racuchy, ale i pulchniutkie pierożki można przygotować z dodatkiem słodkich jabłek. Poniżej znajdziecie stary babciny przepis na przepyszne pierogi z jabłkami.

Pierogi z jabłkami i cynamonem - przepis krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • około 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 żółtko
  • odrobina soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 1,5 łyżki oleju

Składniki na nadzienie:

  • 6 jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon

Pozostałe składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml śmietany 36%
  • cynamon

Wykonanie ciasta:

  1. Przesiej mąkę. Wsyp ją na stolnicę.
  2. Wykonaj wgłębienie, wbij żółtko. Dodaj olej oraz dopraw do smaku solą.
  3. Zagnieć dokładnie ciasto. Dodaj wodę. Zagnieć.
  4. Następnie rozwałkuj na cienki placek.
  5. Wykrój kółka. Możesz też zrobić to za pomocą noża lub specjalnej maszynki.
  6. Nałóż przygotowane nadzienie (poniżej przepis). Zaklej pierogi.
  7. Zagotuj wodę, posól. Dodaj odrobinę oleju.
  8. Pierogi gotuj do wypłynięcia. Zalej zimną wodą i ponownie zagotuj. Odcedź. Podawaj z cynamonem wymieszanym z cukrem (nie jest to konieczne) i śmietaną, opcjonalnie możesz dodać roztopione masło zamiast śmietany.

Wykonanie nadzienia:

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz i wytnij gniazda nasienne.
  2. Następnie pokrój je w kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
  3. Podduś je przez około 10 minut.
  4. Posłódź do smaku i dopraw cynamonem.
  5. Wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Pierogi z jabłkami i kaszą - takich na pewno nie jadłeś!

Pierogi z surowymi jabłkami z dodatkiem kaszy to nie lada gratka dla smakoszy! Atutem tego dania jest to, że nie musimy gotować nadzienia, dzięki czemu możemy zaoszczędzić dużo czasu podczas przygotowywania obiadu. To spore ułatwienie dla zabieganych osób. Poniżej bardzo prosta i szybka receptura, z którą każdy sobie poradzi.

Przepis na pierożki z jabłkami: 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • pół szklanki gorącej wody
  • pół szklanki zimnej wody
  • łyżka oleju
  • odrobina soli

Składniki na farsz:

  • pół kilograma jabłek
  • około 2-3 łyżek kaszy manny - błyskawicznej
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • cynamon
  • masło

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Połącz ją z olejem i solą. Dodaj odrobinę wrzątku. Zagnieć dokładnie ciasto.
  2. Dodaj zimną wodę.
  3. Ugnieć ciasto - w taki sposób, aby było ono elastyczne.
  4. Przejdź do wykonania nadzienia.
  5. Jabłka porządnie umyj, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce.
  6. Dodaj kaszę i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, włóż nadzienie, zaklej i zagotuj. Tak jak wyżej w przepisie. Polej masłem, posyp cynamonem.

Przepis na pierogi z jabłkami może się różnić w zależności od potrzebnych składników i sposobu przygotowania nadzienia. Niezależnie od tego czy wybierzemy wariant babci z duszonymi jabłkami, czy  przepis z surowymi owocami, jedno jest pewne: pierogi będą pyszne!

Zobacz też: Danie z bakłażanem to nie tylko musaka. Co jeszcze można zrobić? Możliwości jest całe mnóstwo

Więcej o: