Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, których podstawą jest kapusta i farsz z mięsa mielonego i ryżu. Są smaczne, sycące i dość proste w wykonaniu. Składniki gołąbków można dostosowywać do indywidualnych upodobań. Przedstawiamy staropolski przepis na gołąbki, do których przygotowania będą potrzebne grzyby. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki.
Zobacz wideo
Sycące spaghetti alla puttanesca
Gołąbki po staropolsku. Te składniki będą niezbędne do ich wykonania
Składniki:
- główka kapusty,
- ćwierć kilograma mielonego mięsa wieprzowego,
- pół szklanki suchego ryżu,
- pół szklanki ugotowanych grzybów,
- biała cebula,
- barszcz biały,
- łyżka mąki pszennej,
- dwie szklanki bulionu,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie.
Gotowe danie można podawać z różnymi sosami
Przygotowanie:
- Kapustę oczyść i wytnij głąb. Umieść ją w dużym garnku. Zalej kapustę wodą i gotuj przez około dziesięć minut. Po tym czasie odwróć ją na drugą stronę.
- Ugotuj ryż i grzyby. Cebulę obierz z łupin, posiekaj i zeszklij na patelni. Ugotowane grzyby pokrój w drobne kawałki.
- Wymieszaj ugotowany ryż z mielonym mięsem i pokrojonymi grzybami. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można dodać do farszu zioła prowansalskie, dzięki którym danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
- Z przestudzonej kapusty oberwij liście, nakładaj na nie farsz u zawijaj gołąbki.
- Gotuj gołąbki w białym barszczu przez około czterdzieści minut. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Gołąbki można serwować z dowolnym sosem. Najczęściej podaje się je z gęstym sosem pomidorowym, ale sprawdzają się też inne takie jak sos grzybowy albo koperkowy. Dodają one daniu wyjątkowego aromatu. Wybór zależy jednak od własnych preferencji. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl