Przepis na domową zupę pomidorową. Z tym banalnym trikiem będzie smakować jak u babci

Nie ma nic lepszego niż domowe obiady w klasycznej odsłonie. Zupa pomidorowa to propozycja, z którą na próżno konkurować, a wszystko za sprawą swojskich składników. Tu nie trzeba kombinować i szukać ulepszeń - babcina wersja smakuje najlepiej, szczególnie ta na aromatycznym rosole.

W domowym menu można wymienić wiele smacznych propozycji, są jednak takie, które nigdy się nie nudzą i niemal zawsze smakują obłędnie. Zupa pomidorowa z przepisu babci to właśnie takie danie - szczególnie jeśli bazą jest rosół, a wśród dodatków nie żałujemy śmietanki i świeżego, pachnącego koperku. 

Zupa pomidorowa w klasycznej, babcinej odsłonie 

Gdy brakuje pomysłu na obiad, warto sięgnąć do przepiśnika babci - to bogactwo inspiracji i wiedzy, która nigdy nie zawodzi. Jedną ze smaczniejszych i najchętniej przygotowywanych, zaraz po rosole zup jest oczywiście klasyczna pomidorówka. Mowa tu o domowym smaku przygotowanym ze sporej porcji warzyw, nie o podróbce z kostki czy koncentratu pomidorowego. Dla tych którzy nie znają przepisu idealnego, polecamy nadrobić zaległości, ale bez obaw, jest ekspresowo i poradzi sobie nawet największy nowicjusz. 

Klasyczna zupa pomidorowa to nic trudnego. Warto jednak wiedzieć, że wiele zależy od jakości wybranych składników. Zamiast iść zatem na skróty, warto postawić na dobrej jakości, świeże, dorodne pomidory, kremową śmietankę, domowy rosół lub lekki bulion no i oczywiście świeże zioła i przyprawy. Takie zestawienie nie może się nie udać! 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Przepis na zupę pomidorową jak u babci - kluczem baza i pomidory

Składniki: 

  • kilogram pomidorów malinowych,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • litr rosołu drobiowego,
  • łyżka masła,
  • odrobina oliwy,
  • bazylia lub zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • śmietana 30 proc.,
  • natka pietruszki lub koperek, 
  • do podania ryż lub makaron. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od nacięcia pomidorów, sparzenia ich i obrania ze skórki. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na rozgrzaną oliwę. 
  2. Po chwili do pomidorów dodaj pokrojoną w piórka cebule, a gdy całość po kilku minutach ładnie się zarumieni, przeciśnięty przez praskę czosnek i hojną łyżkę masła. Dodaj też zioła. 
  3. Bulion podgrzej, po czym wrzuć do niego miękkie, lekko rozpadające się już pomidory. 
  4. Wskazówka - jeśli preferujesz gładką i delikatną konsystencję zupy, możesz przetrzeć pomidory przez metalowe sito, zupę można także zblendować - wówczas całość nabierze pysznego smaku. 
  5. Pomidorową gotuj przez około 20 minut, tak by wszystkie smaki się ładnie połączyły. Na koniec dopraw zupę i wlej do niej śmietankę i wrzuć świeżo posiekaną natkę lub koperek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.