Prosty, smaczny i zdrowy bigos z cukinii. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapustą

Bigos z cukinii to ciekawa alternatywa dla kapuścianej klasyki. Lekkie, zielone warzywo da charakterystyczny posmak, szczególnie w anturażu pomidorów i świeżych ziół. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie no i zaspokaja nawet największy głód.

Klasyczny bigos zna niemal każdy, a co gdyby główny składnik zamienić na cukinię? Efekt będzie o niebo smaczniejszy, lżejszy i ciekawszy - zapewniamy, że w towarzystwie ziół, pomidorów i innych warzyw dania zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia. 

Bigos z cukinii to smaczna porcja kolorowych warzyw 

Schyłek lata to doskonały moment, by do domowego menu zaprosić jeszcze większą porcję warzyw. Nie chodzi tu tylko o wykorzystanie smaków lata, ale i dostarczenie organizmowi sporej dawki witamin, która z kolei przełoży się na doby humor, odporność zabezpieczającą przed przeziębieniem i jesienną chandrą. 

Bigos z cukinii to doskonała alternatywa dla kapuścianego klasyka, który nie każdemu przypada do gustu. W tej wersji znajdziemy zupełnie odmienne, lekkie i wakacyjne smaki. Nie może zabraknąć oczywiście cukinii, drobnych, czerwonych pomidorów, świeżych ziół, marchewki czy cebuli i czosnku. Zapewniamy, że taki miks nie ma prawa się nie udać, no i smakuje wybitnie. 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przepis na bigos z cukinii - wyśmienity obiad bez grama mięsa 

Składniki: 

  • 4 cukinie,
  • 3 marchewki,
  • 3 duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki lub kilka malinowych sztuk, 
  • pęczek koperku,
  • oliwa,
  • 4 łyżki masła,
  • 500 ml passaty, 
  • listek laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • po łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w cienkie plastry. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, sparz je i obierz ze skórki. 
  2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dwie łyżki masła. Na tłuszcz wrzuć cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Duś warzywa przez kilka minut, aż cukinia lekko zmięknie. Wówczas dodaj passatę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, sól, pieprz i ewentualnie szczyptę chilli jeśli lubisz pikantną wersję. 
  4. Danie powinno lekko "pyrkać" na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj świeży koperek lub natkę pietruszki. 
  5. Gotowi bigos z cukinii świetnie smakuje z kromką wiejskiego chleba, smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA