Klasyczny bigos zna niemal każdy, a co gdyby główny składnik zamienić na cukinię? Efekt będzie o niebo smaczniejszy, lżejszy i ciekawszy - zapewniamy, że w towarzystwie ziół, pomidorów i innych warzyw dania zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Bigos z cukinii to smaczna porcja kolorowych warzyw
Schyłek lata to doskonały moment, by do domowego menu zaprosić jeszcze większą porcję warzyw. Nie chodzi tu tylko o wykorzystanie smaków lata, ale i dostarczenie organizmowi sporej dawki witamin, która z kolei przełoży się na doby humor, odporność zabezpieczającą przed przeziębieniem i jesienną chandrą.
Bigos z cukinii to doskonała alternatywa dla kapuścianego klasyka, który nie każdemu przypada do gustu. W tej wersji znajdziemy zupełnie odmienne, lekkie i wakacyjne smaki. Nie może zabraknąć oczywiście cukinii, drobnych, czerwonych pomidorów, świeżych ziół, marchewki czy cebuli i czosnku. Zapewniamy, że taki miks nie ma prawa się nie udać, no i smakuje wybitnie.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Przepis na bigos z cukinii - wyśmienity obiad bez grama mięsa
Składniki:
- 4 cukinie,
- 3 marchewki,
- 3 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- puszka pomidorów krojonych bez skórki lub kilka malinowych sztuk,
- pęczek koperku,
- oliwa,
- 4 łyżki masła,
- 500 ml passaty,
- listek laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- po łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w cienkie plastry. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, sparz je i obierz ze skórki.
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dwie łyżki masła. Na tłuszcz wrzuć cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Duś warzywa przez kilka minut, aż cukinia lekko zmięknie. Wówczas dodaj passatę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, sól, pieprz i ewentualnie szczyptę chilli jeśli lubisz pikantną wersję.
- Danie powinno lekko "pyrkać" na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj świeży koperek lub natkę pietruszki.
- Gotowi bigos z cukinii świetnie smakuje z kromką wiejskiego chleba, smacznego!