Wygląda jak szarlotka, jednak półkruche ciasto skrywa nadzienie z obłędnych owoców sezonowych

Szarlotkę zna i uwielbia niemal każdy. Mamy jednak znakomity przepis który wygląda bliźniaczo do placka z jabłkami, jednak półkruche ciasto skrywa nadzienie z sezonowych, letnich owoców. Połączenie 2 w 1 da efekt wow, a tajemniczy składnik gwarantuje, że konsystencja smakowitej pulpy będzie jedwabista, kremowa i nie rozpłynie się.

Nie da się ukryć, że domowe wypieki to prawdziwy piedestał z którym na próżno konkurować. Królują rzecz jasna klasyki jak sernik, drożdżowe placki, jogurtowce, tarty czy obłędne babki. Klasyką jest też wszystkim doskonale znana szarlotka, która doczekała się teraz nieco udziwnionej wersji. Ta z kolei skrywa inne sezonowe owoce, co nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku - spróbuj, a nie pożałujesz. 

To nie szarlotka, a sezonowa interpretacja z owocami 2 w 1

Schyłek lata to idealny moment i jednocześnie ostatni dzwonek, by przygotować w swojej kuchni niektóre smaczne kąski. Jednym z takowych są ciasta, desery i wszelakie wypieki do których dodajemy sezonowe owoce. Warto zatem połasić się na ciekawą i nieco odważną interpretację szarlotki, a raczej placka, który jedynie ją naśladuje. 

Ciasto alla szarlotka skrywa w sobie zupełnie inny smak. W składzie na próżno zatem szukać jabłek i cynamonu - półkruche ciasto wypełnia owocowa pulpa 2 w 1, która łączy dorodne brzoskwinie i morele. Taki duet to obłędny smak, kremowa konsystencja i prezencja, która może równać się specjałom z najlepszych cukierni. 

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Przepis na ciasto, które udaje szarlotkę, ale skrywa inne sezonowe owoce

Składniki na półkruchy spód: 

  • 3 szklanki mąki,
  • 125 g masła,
  • jajko,
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru waniliowego.

Owocowe nadzienie: 

  • 500 g obranych i wydrylowanych brzoskwiń,
  • 500 g wydrylowanych moreli, 
  • opakowanie galaretki morelowej lub brzoskwiniowej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania rozpocznij od owocowej pulpy. Obrane, wypestkowane owoce pokrój w kostkę i przełóż do garnka, zalej połową szklanki wody i duś przez około 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas owoce zamieszać. Po tym czasie ściągnij owoce z palnika, dosyp galaretkę owocową i dokładnie wymieszaj, aż cały proszek pięknie się rozpuści. 
  2. Teraz pora na ciasto. Mąkę przesiej przez sito, dodaj oba cukry, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki masło. Całość posiekaj nożem, syp kopczyk i wbij do niego żółtka, całe jajko oraz dodaj śmietanę. Składniki zagniataj do powstania ładnego ciasta. Uformuj kulę i podziel ją na dwie części.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na dno rozwałkowane ciasto, uformuj też estetyczne boki. Na środek wyłóż owocową pulpę, wierzch z kolei przykryj drugą częścią ciasta - to również należy rozwałkować na cieńszy placek. 
  4. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie je ostudź i udekoruj cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.