Ciasto Fale Dunaju - wiśniowy specjał z czasów dzieciństwa. Przypomnij sobie jak robiła go babcia
Ciasto Fale Dunaju to wypiek popularny zwłaszcza w latach 90. Charakterystyczne fale powstałe za sprawą wtopionych wiśni, pysznej masy budyniowej i polewy. To deser idealny, który gościł w tamtych latach na naszych stołach. Sprawdź tradycyjny przepis, znaleziony w starym zeszycie babci.
Fale Dunaju - stary przepis:
Składniki:
- 3 jaja
- około 320 g mąki pszennej - tortowej
- około 130 g cukru
- około 150 ml oleju
- około 150 ml mleka
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- wiśnie z domowego kompotu
Składniki na masę budyniową:
- pół litra tłustego mleka
- około 120 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- około 250 g margaryny
Składniki na polewę:
- 4 łyżki mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
Fale Dunaju ciasto - wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywno białka z dodatkiem cukru.
- Dodawaj stopniowo żółtka.
- Do masy dolej olej.
- Zmiksuj.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Suche składniki dodawaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i mleko. Wymieszaj dokładnie.
- Przygotuj blaszkę. Wlej jasne ciasto. Rozprowadź je po powierzchni.
- Później wlej kakaową masę. Rozprowadź równomiernie.
- Odcedź wiśnie ze słoika.
- Rozłóż je na powierzchni ciasta.
- Ciasto umieść w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na pół godziny. Wystudź ciasto.
- Wykonaj masę budyniową.
- Zagotuj około 400 ml mleka. Resztę wymieszaj z mąką i skrobią ziemniaczaną. Dodaj cukier zwykły i waniliowy. Na końcu dodaj jajka.
- Wszystko wymieszaj.
- Przelej do gotującego się mleka.
- Masę zagotuj. Ściągnij z ognia i dobrze ostudź.
- W tym czasie ubij margarynę na puszystą masę.
- Dodawaj po łyżce przestudzony budyń. Mieszaj. Tak przygotowaną masę, przełóż na ciasto. Rozpuść czekoladę i polej nią ciasto. Włóż do lodówki, aby schłodzić.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Fale Dunaju - przepis na dużą blachę dla całej rodziny. Ciasto Fale Dunaju w wersji XXL
Ciasto Fale Dunaju w rozmiarze XXL? Proszę bardzo! Przepis na dużą blaszkę sprawdzi się przy okazji większych uroczystości. Szukacie sprawdzonego przepisu dla dużej familii? Ta receptura jest dla Was! Koniecznie zajrzyjcie poniżej.
Fale Dunaju - przepis krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g cukru
- 7 dużych jaj
- 375 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka
- 3-4 jabłka
Składniki na masę budyniową:
- 4 szklanki mleka
- 200 g masła
- 3 śmietankowe budynie
- około 3/4 szklanki cukru
Składniki na polewę:
- 1 łyżka kakao
- około 1/3 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
- Ugotuj budyń. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem.
- Resztę mleka wymieszaj z budyniami. Masę przelej do gotującego się mleka.
- Mieszaj w trakcie gotowania.
- Ściągnij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Zrób ciasto. Utrzyj masło z cukrem.
- Dodawaj stopniowo po jednym jajku.
- Połącz składniki. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Ucieraj.
- Połowę ciasta przełóż do blachy o wymiarach 40 × 26 cm. Pamiętaj o papierze do pieczenia.
- Do pozostałego ciasta dodaj mleko i kakao. Wszystko dokładnie zmiksuj. Masę rozprowadź po jasnym cieście. Na wierzch dodaj jabłka.
- Gotowe ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
- Piecz do suchego patyczka. Ostudź.
- Przygotuj masę. Masło utrzyj na puch.
- Dodawaj po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Całość zmiksuj. Gotową masę wyłóż na ciasto.
- Zrób polewę. W rondelku wymieszaj kakao, wodę, margarynę, cukier i wodę.
- Przygrzej mocno i wymieszaj dokładnie.
- Gotową i ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw do lodówki.
Zobacz też: Prosty miodownik z orzechami - ciasto dobre nie tylko na święta. Najlepiej smakuje po dwóch dniach