Fale Dunaju - wiśniowy specjał z czasów dzieciństwa. Przypomnij sobie, jak robiła go babcia

Fale Dunaju to ciasto bardzo charakterystyczne. Nie tylko w smaku, ale i od strony wizualnej. Popularne w latach 90., znowu wraca do łask. Gotowi na dużą blachę pysznego domowego ciasta z wiśniami, masą budyniową i polewą? Zaczynamy!

Ciasto Fale Dunaju - wiśniowy specjał z czasów dzieciństwa. Przypomnij sobie jak robiła go babcia

Ciasto Fale Dunaju to wypiek popularny zwłaszcza w latach 90. Charakterystyczne fale powstałe za sprawą wtopionych wiśni, pysznej masy budyniowej i polewy. To deser idealny, który gościł w tamtych latach na naszych stołach. Sprawdź tradycyjny przepis, znaleziony w starym zeszycie babci. 

Fale Dunaju - stary przepis:

Składniki:

  • 3 jaja
  • około 320 g mąki pszennej - tortowej
  • około 130 g cukru
  • około 150 ml oleju
  • około 150 ml mleka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • wiśnie z domowego kompotu

Składniki na masę budyniową:

  • pół litra tłustego mleka
  • około 120 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • około 250 g margaryny

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady

Fale Dunaju ciasto - wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywno białka z dodatkiem cukru.
  2. Dodawaj stopniowo żółtka.
  3. Do masy dolej olej.
  4. Zmiksuj.
  5. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  6. Suche składniki dodawaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
  7. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i mleko. Wymieszaj dokładnie.
  8. Przygotuj blaszkę. Wlej jasne ciasto. Rozprowadź je po powierzchni.
  9. Później wlej kakaową masę. Rozprowadź równomiernie.
  10. Odcedź wiśnie ze słoika.
  11. Rozłóż je na powierzchni ciasta.
  12. Ciasto umieść w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na pół godziny. Wystudź ciasto.
  13. Wykonaj masę budyniową.
  14. Zagotuj około 400 ml mleka. Resztę wymieszaj z mąką i skrobią ziemniaczaną. Dodaj cukier zwykły i waniliowy. Na końcu dodaj jajka.
  15. Wszystko wymieszaj.
  16. Przelej do gotującego się mleka.
  17. Masę zagotuj. Ściągnij z ognia i dobrze ostudź.
  18. W tym czasie ubij margarynę na puszystą masę.
  19. Dodawaj po łyżce przestudzony budyń. Mieszaj. Tak przygotowaną masę, przełóż na ciasto. Rozpuść czekoladę i polej nią ciasto. Włóż do lodówki, aby schłodzić.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Fale Dunaju - przepis na dużą blachę dla całej rodziny. Ciasto Fale Dunaju w wersji XXL

Ciasto Fale Dunaju w rozmiarze XXL? Proszę bardzo! Przepis na dużą blaszkę sprawdzi się przy okazji większych uroczystości. Szukacie sprawdzonego przepisu dla dużej familii? Ta receptura jest dla Was! Koniecznie zajrzyjcie poniżej.

Fale Dunaju - przepis krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 7 dużych jaj
  • 375 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 3-4 jabłka

Składniki na masę budyniową:

  • 4 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 śmietankowe budynie
  • około 3/4 szklanki cukru

Składniki na polewę:

  • 1 łyżka kakao
  • około 1/3 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

  1. Ugotuj budyń. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem.
  2. Resztę mleka wymieszaj z budyniami. Masę przelej do gotującego się mleka.
  3. Mieszaj w trakcie gotowania.
  4. Ściągnij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  5. Zrób ciasto. Utrzyj masło z cukrem.
  6. Dodawaj stopniowo po jednym jajku.
  7. Połącz składniki. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Ucieraj.
  8. Połowę ciasta przełóż do blachy o wymiarach 40 × 26 cm. Pamiętaj o papierze do pieczenia.
  9. Do pozostałego ciasta dodaj mleko i kakao. Wszystko dokładnie zmiksuj. Masę rozprowadź po jasnym cieście. Na wierzch dodaj jabłka.
  10. Gotowe ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
  11. Piecz do suchego patyczka. Ostudź.
  12. Przygotuj masę. Masło utrzyj na puch.
  13. Dodawaj po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Całość zmiksuj. Gotową masę wyłóż na ciasto.
  14. Zrób polewę. W rondelku wymieszaj kakao, wodę, margarynę, cukier i wodę.
  15. Przygrzej mocno i wymieszaj dokładnie.
  16. Gotową  i ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw do lodówki.

Zobacz też: Prosty miodownik z orzechami - ciasto dobre nie tylko na święta. Najlepiej smakuje po dwóch dniach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.