Krem z orzechów laskowych domowej roboty. Dużo lepszy niż ze sklepu!

Krem z orzechów laskowych własnej roboty? Brzmi pysznie? A jak wyśmienicie smakuje! Przed Wami trzy przepisy na domowej roboty krem orzechowy. W kilka chwil możemy cieszyć się słodkim dodatkiem do kanapek, deserów czy ciast.

Krem z orzechami laskowymi domowej roboty - mega prosty przepis

Krem z orzechami laskowymi według prostej receptury, który można wykonać w domu to świetna alternatywa dla słodkich smarowideł dostępnych w sklepach. Co ważne, w podstawowym przepisie wystarczą tylko cztery składniki. Banalnie prostą recepturę na pyszny krem znajdziesz poniżej.

Krem z orzechów laskowych - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów laskowych
  • pół łyżeczki cukru
  • około 2,5 łyżeczki oleju roślinnego
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
  2. Przygotuj blaszkę. Przesyp orzechy na blaszkę. Dodaj olej.
  3. Włóż do piekarnika na około 8 minut. W międzyczasie sprawdzaj, aby orzechy się nie przypaliły. Wrzuć je do woreczka i pocieraj, aby pozbyć się skorupek. Później przełóż do miksera. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj olej i sól.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Opcjonalnie możesz doprawić miodem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Masa z orzechów laskowych z dodatkiem serka mascarpone

Masa z orzechów laskowych z serkiem mascarpone to świetny dodatek do ciast i deserów. Masło orzechowe w połączeniu z serkiem nie jest tak popularne, a szkoda, bo jego smak jest wyborny. Poniżej przepis:

Składniki:

  • około 375 ml śmietanki kremówki
  • około 225 g serka mascarpone
  • około 80 g masła z orzechów
  • około 300 g czekolady mlecznej
  • 15 ml zimnej wody
  • około 3 g żelatyny

Wykonanie krok po kroku:

  1. Rozpuść żelatynę w wodzie. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
  2. Śmietankę umieść w rondelku. Zagotuj.
  3. Dodaj żelatynę i połącz ze sobą.
  4. Czekoladę umieść w misce, dodaj masło orzechowe. Wymieszaj. Dolej śmietankę z żelatyną. Dodaj serek mascarpone.
  5. Całość wymieszaj.
  6. Umieść w lodówce.

Krem z orzechów laskowych i kakao - domowe słodycze dla każdego

Krem z orzechów laskowych i kakao z odrobiną słodkiego miodu rozpływa się w ustach. Jeżeli szukacie przepisu na naturalne łakocie dla dzieci, to ten przepis jest dla Was.

Krem czekoladowy z orzechów laskowych z dodatkiem miodu:

Składniki:

  • około 1/3 szklanki mleka
  • około 1,5 łyżki kakao
  • odrobina soli
  • około 180 g orzechów laskowych obranych i uprażonych
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Przygotowane orzechy umieść w specjalnym rozdrabniaczu.
  2. Bardzo dobrze posiekaj.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj miód, mleko, kakao i sól. Wszystko dokładnie ze sobą zmiksuj.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Tak przygotowany krem umieść w słoiczkach. Zakręć je i włóż do lodówki.

Krem nada się znakomicie do placuszków, naleśników, chleba bądź budyniu. To świetny dodatek do kaszy manny i wielu innych mlecznych dań. Krem orzechowy należy przechowywać w lodówce. Można serwować go z dodatkiem świeżych owoców

Zobacz też: Ciasto snikers - nie tylko na święta. Deser tak pyszny, że aż warto zawiesić dla niego dietę

Więcej o: