Krem z orzechami laskowymi domowej roboty - mega prosty przepis
Krem z orzechami laskowymi według prostej receptury, który można wykonać w domu to świetna alternatywa dla słodkich smarowideł dostępnych w sklepach. Co ważne, w podstawowym przepisie wystarczą tylko cztery składniki. Banalnie prostą recepturę na pyszny krem znajdziesz poniżej.
Krem z orzechów laskowych - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 2 szklanki orzechów laskowych
- pół łyżeczki cukru
- około 2,5 łyżeczki oleju roślinnego
- odrobina soli
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
- Przygotuj blaszkę. Przesyp orzechy na blaszkę. Dodaj olej.
- Włóż do piekarnika na około 8 minut. W międzyczasie sprawdzaj, aby orzechy się nie przypaliły. Wrzuć je do woreczka i pocieraj, aby pozbyć się skorupek. Później przełóż do miksera. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj olej i sól.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Opcjonalnie możesz doprawić miodem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Masa z orzechów laskowych z dodatkiem serka mascarpone
Masa z orzechów laskowych z serkiem mascarpone to świetny dodatek do ciast i deserów. Masło orzechowe w połączeniu z serkiem nie jest tak popularne, a szkoda, bo jego smak jest wyborny. Poniżej przepis:
Składniki:
- około 375 ml śmietanki kremówki
- około 225 g serka mascarpone
- około 80 g masła z orzechów
- około 300 g czekolady mlecznej
- 15 ml zimnej wody
- około 3 g żelatyny
Wykonanie krok po kroku:
- Rozpuść żelatynę w wodzie. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
- Śmietankę umieść w rondelku. Zagotuj.
- Dodaj żelatynę i połącz ze sobą.
- Czekoladę umieść w misce, dodaj masło orzechowe. Wymieszaj. Dolej śmietankę z żelatyną. Dodaj serek mascarpone.
- Całość wymieszaj.
- Umieść w lodówce.
Krem z orzechów laskowych i kakao - domowe słodycze dla każdego
Krem z orzechów laskowych i kakao z odrobiną słodkiego miodu rozpływa się w ustach. Jeżeli szukacie przepisu na naturalne łakocie dla dzieci, to ten przepis jest dla Was.
Krem czekoladowy z orzechów laskowych z dodatkiem miodu:
Składniki:
- około 1/3 szklanki mleka
- około 1,5 łyżki kakao
- odrobina soli
- około 180 g orzechów laskowych obranych i uprażonych
- odrobina soli
Wykonanie:
- Przygotowane orzechy umieść w specjalnym rozdrabniaczu.
- Bardzo dobrze posiekaj.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj miód, mleko, kakao i sól. Wszystko dokładnie ze sobą zmiksuj.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Tak przygotowany krem umieść w słoiczkach. Zakręć je i włóż do lodówki.
Krem nada się znakomicie do placuszków, naleśników, chleba bądź budyniu. To świetny dodatek do kaszy manny i wielu innych mlecznych dań. Krem orzechowy należy przechowywać w lodówce. Można serwować go z dodatkiem świeżych owoców.
Zobacz też: Ciasto snikers - nie tylko na święta. Deser tak pyszny, że aż warto zawiesić dla niego dietę