To, że można gotować tanio i pyszne nie jest tajemnicą. W obliczu inflacji coraz więcej Polaków szuka sposobów na oszczędności. Nie bez powodu stale rozwija się nurt filozofii zero waste. Popularnością cieszą się także proste przepisy, które nie wymagają wielogodzinnego stania przy kuchennym blacie. Tę zupę przygotujesz nawet w pół godziny. Będzie smacznie i ekspresowo. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Pieczarki dokładnie czyścimy suchym pędzelkiem, a w razie potrzeby obieramy ze skórki. Kroimy je na średniej grubości plastry. Z kolei cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i podsmażamy grzyby wraz z cebulą. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Możemy podsmażyć je przez kilka minut z pieczarkami. Składniki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zaczynamy całość gotować na średnim ogniu pod przykryciem, aż do miękkości ziemniaków.
Gdy składniki będą ugotowane, zabielamy zupę śmietaną. Należy zahartować ją w osobnym naczyniu, mieszając śmietanę z niewielką ilością zupy. Dopiero wtedy wlewamy zawartość naczynia do reszty bulionu. Zabieloną zupę dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Drobno siekamy pęczek natki i posypujemy. Zupę pieczarkową można jeść z makaronem, jednak niektórzy preferują chrupiące grzanki. Niezależnie od tego, jaki sposób podania wybierzemy, zupa zawsze będzie smakować wyśmienicie. Smacznego!