To danie zawsze znika w okamgnieniu. Staropolski przepis zachwyci nawet niejadka. Nie zapomnij o tych składnikach

Kuchnia polska bogata jest w przepisy, które znamy od bardzo dawna. Aczkolwiek czasem trudno znaleźć ten, który jest zbliżony choć trochę do oryginału. Jednak ta receptura pamięta czasy mojej praprababci i cieszy się w rodzinie popularnością. Dobór składników jest kluczowy.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Bigos to popularne danie, które cieszy się popularnością szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Jednak niektórzy nie są na tyle cierpliwi, by czekać jeszcze kilka miesięcy do tego okresu. Dla tych, którzy już dziś pragną zaserwować rodzinie przepyszne danie z kapusty mamy coś wyjątkowego. Ta receptura pamięta czasy mojej praprababci i jest w mojej rodzinie od zamierzchłych czasów. Wykonanie wymaga nieco skupienia i cierpliwości, jednak smak i aromaty rekompensuje czas przygotowań. By ta potrawa wyszła, nie należy pomijać żadnego składnika. Aby nadać daniu różnych smaków, warto dodać suszone owoce i miód. To te produkty idealnie komponują się z mięsem.

Przepis na bigos staropolski

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg świeżej kapusty,
  • 300 g żeberek,
  • 350 g ulubionych wędlin,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 400 g pieczonego mięsa drobiowego
  • 400 g pieczonego schabu,
  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 250 ml wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • cebula,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 4 liście laurowe,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 kulki pieprzu,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • 2 łyżki smalcu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Śliwki umieść w misce i zalej ciepłą wodą. Odstaw je na bok na około 2 godziny. Po tym czasie przenieś je do garnuszka i podgotuj na średnim ogniu. Gdy staną się miękkie, wyjmij je, pozostaw do ostudzenia i pokrój w paseczki.
  2. Świeżą kapustę dokładnie przemyj i drobno poszatkuj. Przełóż ją do garnka, wrzuć do niej liście laurowe, ziele angielskie i żeberka. Cebulę obierz i przekrój na pół, również umieść ją w garnku. Do składników wsyp tymianek i odrobinę soli. Wszystko zalej wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez 45 minut.
  3. W rondlu roztop smalec. Gdy tłuszcz będzie ciepły ułóż na nim opłukaną i posiekaną kiszoną kapustę. Następnie dodaj pieprz w ziarnach, wszystko zalej bulionem i także gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut.
  4. Z garnka ze świeżą kapustą wyjmij cebulę i żeberka, oddziel mięso od kości. Obie kapusty połącz z sobą, dokładnie zamieszaj. Do kapusty dodaj pokrojone mięso z żeberek.
  5. Teraz czas na przygotowanie reszty składników. Wędliny, boczek, schab i drób pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. W garnku umieść także śliwki wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dokładnie wymieszaj, duś pod przykryciem przez 3 godziny. Co jakiś czas mieszaj.
  6. Pod koniec duszenia dodaj miód oraz pokrojoną w talarki kiełbasę. Wymieszaj i dopraw do smaku obiema paprykami, solą i pieprzem. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.