-
Haps
-
Jak przygotować
- Banalnie proste i smaczniejsze od szarlotki. Babcia Marysia robi je co niedzielę. Ten składnik to podstawa
Banalnie proste i smaczniejsze od szarlotki. Babcia Marysia robi je co niedzielę. Ten składnik to podstawa
Ciasta goszczą na naszych stołach niezależnie od tego, czy jest jakaś okazja, czy nie. Każdy lubi sobie coś słodkiego schrupać do kawy lub jako deser po posiłku. Ten wypiek jest świetny, szczególnie wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu, a chęć na słodkie rośnie. Znajdziesz w nim owoc, który niewiele osób wykorzystuje w kuchni.
Zobacz wideo
Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Do najpopularniejszych ciast możemy zaliczyć sernik, szarlotkę, babkę czy karpatkę. To one zazwyczaj znajdują się na naszych stołach, by cieszyć swoją słodyczą. Mało kto postanawia bardziej zagłębić się w przepisy i znaleźć ten, który mimo mniejszej sławy jest nadal pyszny. My jednak zdecydowaliśmy się podjąć tego wyzwania i przypominamy przepis na ciasto ucierane z kruszoną. Wypiek skrywa w sobie owoc, który jest popularny, lecz rzadko kiedy wykorzystywany w wypiekach. Mowa tu o gruszkach. Połączenie ich ze słodkim ciastem gwarantuje sukces. By wydobyć z owoców pełnię smaku, możesz obsypać je wanilią lub cynamonem.
Przepis na ciasto ucierane z gruszkami
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g miękkiego masła,
- 125 ml śmietany 18 proc.,
- 4 jajka,
- pół kilo gruszek,
- cukier puder.
- Składniki na kruszonkę
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Pamiętaj, by minimum godzinę przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki, ich temperatura powinna być pokojowa. Do większej miski wrzuć miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki. Wsyp do niego cukier i cukier waniliowy i utrzyj produkty na jasną masę.
- Cały czas miksując dodawaj stopniowo jajka, dokładnie wymieszaj do połączenia. Po czym wsyp przesianą przez sitko mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej śmietanę, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej przełóż gotowe ciasto, wierzch wyrównaj szpatułką.
- Gruszki dokładnie przemyj i obierz ze skórki. Usuń również gniazda nasienne i pokrój w plastry. Owoce ułóż na cieście znajdującym się w blaszce.
- Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Za pomocą dłoni rozcieraj z sobą składniki, do momentu powstania większych grudek. Tak przygotowaną kruszonkę rozsyp na ciasto z gruszkami.
- Blaszkę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl