-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis pochodzi od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każde podniebienie i zapełnią brzuch
Przepis pochodzi od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każde podniebienie i zapełnią brzuch
Miękkie ciasto, a w środku mięsny farsz to marzenie wielu gospodarzy i gospodyń. Takiemu daniu trudno się oprzeć, a dodając chrupiącą okrasę gwarantujemy zadowolenie każdego. Ten przysmak jest wymagający, lecz wszyscy docenią czas i cierpliwość, które trzeba mieć podczas przygotowania. Bez dwóch zdań to idealny pomysł na obiad.
Zobacz wideo
Farszynki z serem Mlecznym Serenada
Kartacze to danie regionalne, które pochodzi z północno-wschodniej Polski. Jest to potrawa, która wymaga cierpliwości, ponieważ jest czasochłonna, ale wykonanie jej nie należy do najtrudniejszych. By wyszły, trzeba połączyć dwa rodzaje kartofli - surowe i gotowane. Gdy ciasto ziemniaczane jest gotowe należy wypełnić je aromatycznym mięsnym farszem. Na koniec zostaje gotowanie i podanie ich z okrasą, która zrobiona jest z boczku i cebuli.
Przepis na podlaskie kartacze
Składniki
- 1,5 kg surowych ziemniaków,
- 150 g ugotowanych ziemniaków,
- 400 g surowej karkówki,
- 300 g boczku,
- 2 cebule,
- łyżka suszonego majeranku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Surowe ziemniaki obierz, przemyj i namocz w wodzie. Dużą miskę wyściel ścierką tetrową, kartofle zetrzyj na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do naczynia. Następnie warzywa dokładnie i mocno odciśnij z nadmiaru wody. Wodę odstaw na bok, by na dnie zebrała się skrobia, ziemniaki umieść w osobnej misce.
- Karkówkę podziel na mniejsze kawałki, następnie przemiel je przez maszynkę do mięsa. Cebulę obierz i podziel na mniejsze kawałki, również umieść ją w maszynce i zmiel.
- Mięso przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób za pomocą dłoni, by wszystkie produkty się z sobą połączyły.
- Do dużego garnka wlej wodę wsyp sól i wlej płyn, który pozostał po starciu kartofli. Do naczynia przelej jedynie wodę, skrobia powinna zostać w misce. Ustaw na średnim ogniu i poczekaj do zagotowania.
- Do surowych ziemniaków przeciśnij przez praskę ugotowane kartofle. Dodaj skrobię, która zgromadziła się na dnie miski, a także sól. Wyrób do powstania jednolitego ciasta.
- Z mięsnego farszu uformuj kulki. Ciasto odmierz łyżką i zrób z niego placek o wielkości dłoni. Na jego środku umieść mięsną kulkę i dokładnie zlep, tworząc kartacze. Powtarzaj czynności do momentu wykorzystania składników.
- Gdy woda w garnku zaczyna wrzeć wrzuć do niej kluski. Gotuj je przez około 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź i podawaj z okrasą.
- Okrasę zrobisz krojąc boczek i cebulę w kostkę. Następnie umieść boczek na patelni i podsmaż go przez kilka minut. Na koniec dorzuć cebulę i smaż do zarumienienia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl