• Link został skopiowany

Przepis pochodzi od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każde podniebienie i zapełnią brzuch

Miękkie ciasto, a w środku mięsny farsz to marzenie wielu gospodarzy i gospodyń. Takiemu daniu trudno się oprzeć, a dodając chrupiącą okrasę gwarantujemy zadowolenie każdego. Ten przysmak jest wymagający, lecz wszyscy docenią czas i cierpliwość, które trzeba mieć podczas przygotowania. Bez dwóch zdań to idealny pomysł na obiad.
Kartacze
Arkadiusz Fajer /Shutterstock
Zobacz wideo Farszynki z serem Mlecznym Serenada

Kartacze to danie regionalne, które pochodzi z północno-wschodniej Polski. Jest to potrawa, która wymaga cierpliwości, ponieważ jest czasochłonna, ale wykonanie jej nie należy do najtrudniejszych. By wyszły, trzeba połączyć dwa rodzaje kartofli - surowe i gotowane. Gdy ciasto ziemniaczane jest gotowe należy wypełnić je aromatycznym mięsnym farszem. Na koniec zostaje gotowanie i podanie ich z okrasą, która zrobiona jest z boczku i cebuli.

Przepis na podlaskie kartacze

Składniki

  • 1,5 kg surowych ziemniaków,
  • 150 g ugotowanych ziemniaków,
  • 400 g surowej karkówki,
  • 300 g boczku,
  • 2 cebule,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Surowe ziemniaki obierz, przemyj i namocz w wodzie. Dużą miskę wyściel ścierką tetrową, kartofle zetrzyj na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do naczynia. Następnie warzywa dokładnie i mocno odciśnij z nadmiaru wody. Wodę odstaw na bok, by na dnie zebrała się skrobia, ziemniaki umieść w osobnej misce.
  2. Karkówkę podziel na mniejsze kawałki, następnie przemiel je przez maszynkę do mięsa. Cebulę obierz i podziel na mniejsze kawałki, również umieść ją w maszynce i zmiel.
  3. Mięso przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób za pomocą dłoni, by wszystkie produkty się z sobą połączyły.
  4. Do dużego garnka wlej wodę wsyp sól i wlej płyn, który pozostał po starciu kartofli. Do naczynia przelej jedynie wodę, skrobia powinna zostać w misce. Ustaw na średnim ogniu i poczekaj do zagotowania.
  5. Do surowych ziemniaków przeciśnij przez praskę ugotowane kartofle. Dodaj skrobię, która zgromadziła się na dnie miski, a także sól. Wyrób do powstania jednolitego ciasta.
  6. Z mięsnego farszu uformuj kulki. Ciasto odmierz łyżką i zrób z niego placek o wielkości dłoni. Na jego środku umieść mięsną kulkę i dokładnie zlep, tworząc kartacze. Powtarzaj czynności do momentu wykorzystania składników.
  7. Gdy woda w garnku zaczyna wrzeć wrzuć do niej kluski. Gotuj je przez około 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź i podawaj z okrasą.
  8. Okrasę zrobisz krojąc boczek i cebulę w kostkę. Następnie umieść boczek na patelni i podsmaż go przez kilka minut. Na koniec dorzuć cebulę i smaż do zarumienienia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: