Gdy na straganach zaczną królować jesienne owoce, warto przygotować zapasy na zimę - wówczas wystarczy je jedynie odpowiednio przygotować, by obłędny smak został zamknięty w słoiczkach. Prażone jabłka to jeden z lepszych rarytasów - idealny do domowej szarlotki czy obłędnych naleśników.
Prażone jabłka, czyli owocowy akcent idealny do szarlotki i domowych placków
Domowe wypieki z są bezkonkurencyjne - kochamy je za wyjątkowy smak, aromat i niejednokrotnie prostotę wykonania. Nie da się jednak ukryć, że nawet najlepszy placek drożdżowy, krucha tarta lub biszkopt smakuje znacznie lepiej z dodatkiem sezonowych owoców. Wówczas otrzymamy duet idealny, a słodycz i idealnie połączy się z lekką kwaskowością i naturalnym twistem. O tej porze roku warto więc postawić na jabłka, które smakują wybitnie!
Prażone jabłka to wyśmienity dodatek, ale i przekąska rodem z babcinej kuchni. Tak przygotowane owoce lubują się w odpowiednich dodatkach i leniwym "pyrkaniu" na najmniejszej mocy palnika. Wówczas ich smak nabiera mocy, a konsystencja z minuty na minutę coraz bardziej przypomina poezję rozpływającą się w ustach. Prażone owoce to doskonały dodatek do deserów, jednak przede wszystkim to must have do szarlotki, racuchów czy naleśników.
Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]
Wyśmienite prażone jabłka rodem z przepiśnika babci
Składniki:
- 4 kg jabłek,
- 2 szklanki cukru,
- cynamon,
- sok z cytryny,
- pół szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie umyj i obierz jabłka.
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
- Do jabłek dodaj także cukier, cynamon i odrobinę soku z cytryny - nie będzie on mocno wyczuwalny, a podrasuje nasze prażuchy.
- Garnek ze wszystkimi składnikami postaw na palniku. Owoce powinny się dusić na małym ogniu przez około 30 minut. Czas może się nieco wydłużyć, a wszystko zależy od gatunku owoców i wielkości kawałków. Warto pamiętać jednak o częstym mieszaniu, a nawet celowym ugniataniu - wówczas owoce będą się pięknie rozmiękać i prażyć.
- Wskazówka - jeśli owoce nie są specjalnie soczyste, dolej wody. Płyn pomoże też uniknąć przypaleń, jednak nieco rozwodni nam konsystencję i smak.
- Warto dodać, że krótsze gotowanie np. 15 minut da piękny efekt uprażonych owoców, jednak te pozostaną nadal w kawałkach.
- Gorące jabłka przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Teraz wystarczy pasteryzować słoiki przez 20 minut we wrzątku i gotowe. Takie owoce studzimy i możemy przekładać do domowej spiżarni.