Chrupiące ziemniaczki prosto z piekarnika. Wyjdą po mistrzowsku jak te prosto z grilla

Chrupiące ziemniaczki prosto z piekarnika to prawdziwa rozkosz na talerzu. Klasyczny comfort food kosztuje grosze, a odpowiednio przygotowany podbije podniebienie najbardziej wymagających gości. Wystarczy banalny trik, proste składniki i ponadczasowa przekąska jest gotowa!

Wśród obiadowych dodatków, ziemniaki są jednym z najpopularniejszych rozwiązań. Królują w wielu smakowitych wersjach, jednak nic nie może się równać z tymi prosto z piekarnika. Chrupiąca skórka to jedna, ważne jest także kremowe wnętrze i odpowiednie przyprawy - wówczas mogą być podane solo, jako przekąska lub wyśmienicie dopełnić dowolne danie. 

Chrupiące ziemniaczki zrobisz w łatwy sposób. Z tymi dodatkami wyjdą znakomicie 

Polska kuchnia ziemniakiem stoi. Potencjał bulwy zna niemal każdy, niestety często jest on szkalowany i niewykorzystywany. Zamiast zatem po raz kolejny serwować nudne warzywa gotowane w wodzie lub pure bez wyrazu, postaw na coś znacznie smaczniejszego. Chrupiące ziemniaczki z piekarnika to smak, którego nie da się zapomnieć - szczególnie jeśli zadbamy o odpowiedni anturaż ziół, przypraw i innych wyśmienitych dodatków. T króluje prostota, smak, ale też pomysłowość! 

Chrupiące ziemniaczki często niestety dalekie są od ideału. Wszystko przed nieumiejętne przygotowanie, złe dobranie temperatury lub bulwy, które niestety nie nadają się do tej roli. Do pieczenia, wybierz te, typu kulinarnego "B". To m.in. odmiany Irga, Irys i Gala. Świetnie sprawdzą się też młode ziemniaczki. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Przepis na idealnie chrupiące ziemniaczki z piekarnika 

Składniki: 

  • 2 kg ziemniaków,
  • główka czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków - wówczas nie trzeba ich obierać. 
  2. Warzywa pokrój na łódeczki i wrzuć do lekko osolonej wody. Gdy te się delikatnie podgotują, wystarczy je odcedzić i połączyć ze składnikami na marynatę. 
  3. Ziemniaki zalej zatem oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i rozmaryn - najlepiej świeży. Wskazówka - jeśli przepadasz za słodką lub ostrą papryką można je odrobinę dodać. 
  4. Tak przygotowane bulwy wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. 
  6. Po tym czasie wyciągnij upieczoną przekąskę, przełóż na talerz i gotowe! 
  7. Ziemniaki świetnie smakują solo, z rozmaitymi sosami, dodane do sałatki lub jako dodatek do dań mięsnych i wege. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.