Na Mazurach zajadają się takimi ziemniakami. Z takimi dodatkami są aromatyczne i super sycące

Proste dania z ziemniaków to coś, co lubimy i kochamy. Robi się je szybko i na dodatek są bajecznie proste w przygotowaniu. Ziemniaki mają też wysoki indeks sytości, więc po takim daniu o uczuciu głodu możemy zapomnieć na dobrych kilka godzin.

Ziemniaki są idealne na obiad o każdej porze roku. Te warzywa są też dość tanie, więc można z nich przygotować obiad dla całej rodziny. Odpowiednie dodatki podkręcają ich smak i sprawiają, że nie sposób im się oprzeć. Oto przepis z mazurskiej wsi, któremu nie sposób się oprzeć.  

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Przepis na danie z ziemniaków. Pochodzi z przepiśnika mazurskiej babki 

Proste dania wcale nie są gorsze. Wymagają co prawda mniej pracy i poświęconego czasu, ale efekt naprawdę potrafi zwalić z nóg. Tak właśnie jest z przepisem na mazurskie ziemniaczki. Koniecznie zapiszcie go na później. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, ale smak jest po prostu niebiański. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie na nadchodzącą jesień. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 100 g wędzonego boczku, 
  • 100 g kiełbasy
  • 2 cebule, 
  • ulubione przyprawy np. papryka słodka lub ostra, chilli, oregano, majeranek, czosnek niedźwiedzi. 
  • sól, pieprz. 

Prosty obiad z ziemniaków - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie gotujemy we wrzątku z łyżką soli.  
  2. Po około 6-7 minutach wyjmuje je z garnka.  
  3. Boczek wędzony i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy i wrzucamy wszystko na patelnię.  
  4. Zdejmujemy składniki z patelni i smażymy teraz na niej ziemniaki. Dodajemy przyprawy i delikatnie mieszamy, by się nie rozpadły.  
  5. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę, boczek oraz cebulę i jeszcze przez kilka minut smażymy, mieszając co chwilę, by się nie przypaliło. 
  6. Podajemy posypane koperkiem lub z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się jogurtowo-czosnkowy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.