Domowe ciasta są bezkonkurencyjne, są także przepisy, które nigdy się nie nudzą. Jednym z nich jest klasyczna receptura na brownie. To nic innego jak kultowe ciasto ze sporą porcją czekolady - w sumie w składzie poza nią i bazą znajdziemy niewiele produktów. To właśnie czyni wypiek niebywale smacznym i wyjątkowym w najdrobniejszym szczególe.
Klasyczne brownie ze sporą porcją czekolady
Jednym z popularniejszych wypieków obok tortów, muffinek czy bloku jest klasyczne brownie. To kultowe już ciasto doczekało się wielu smakowitych i oryginalnych wersji, jednak ta podstawowa uchodzi za najlepszą i bezkonkurencyjną. Niebiański, rozpływający się w ustach smak zawdzięczam samej czekoladzie - warto zatem postawić na tą dobrej jakości. Na nic tania podróba, która przypomina raczej produkt czekoladopodobny.
Idealne brownie sprawdzi się na każdą okazję, zarówno do porannej kawy, na deser czy poczęstunek dla gości. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, jednak istotną rolę grają tu najdrobniejsze szczegóły. Warto zatem pamiętać o jakości składników, odpowiedniej temperaturze czy czasie w piekarniku. Klasycznie wręcz powinien wyjść zakalec - wówczas środek jest lekko gliniasty, skórka zaś chrupiąca i smaczna.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!
Przepis na kultowe brownie - ciasto idealne na każdą okazję
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady 70 proc. (można połowę zastąpić inną z mniejszą zawartością kakao),
- 3 duże jajka,
- 180 g masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub świeże ziarna,
- 220 g drobnego cukru lub pudru,
- 100 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Na początku pamiętaj, by wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki, by zyskały temperaturę pokojową.
- Następnie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Masło wrzuć do rondelka, a gdy stanie się płynne, przestudź i połącz z czekoladą.
- Masę dokładnie mieszamy, powinna być nadal płynna. Teraz dodaj do niej rozmącone jaja, ekstrakt wanilii. Całość delikatnie mieszamy, tak aż wszystko ładnie się połączy.
- Teraz pora na cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Masę ponownie mieszamy, tak by nie było żadnych grudek.
- Czekoladową masę przeje do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Brownie, piecz w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu, przez około 35 minut. Bez obaw, jeśli wierzch ciasta popękał - jest to naturalny proces. Kluczowy jest test drewnianego patyczka - powinien być lekko wilgotny, ale ciasto nie może być surowe.
- Tak przygotowane bronie studzimy i serwujemy z cukrem pudrem, lodami lub bitą śmietaną.