Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią - pomysły na słodkie, sycące desery w sam raz na chłodne popołudnia. Ciasto marchewkowe świetnie łączy się z ulubioną, rozgrzewającą herbatą lub kawą. Przygotujesz je błyskawicznie z zaledwie kilku składników. Najlepiej smakuje oblane lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Koniecznie sprawdź, jak upiec pyszny marchewkowiec.
Trudno znaleźć recepturę na prostszy deser. Z wykonaniem popularnego ciasta marchewkowego poradzi sobie każdy miłośnik słodkich przysmaków. Wystarczą podane niżej składniki i chęci do działania. Kieruj się naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się raczyć miękkim i delikatnym wypiekiem. Do dzieła!
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe wyjmij z lodówki na godzinę lub dwie przed planowanym pieczeniem. Dzięki temu unikniesz zmory każdego cukiernika - zakalca. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie podduś ją na sitku, tak aby starte warzywa puściły soki.
Jajka ubij w misce razem z cukrem zwykłym i waniliowym. Najlepiej wykorzystaj w tym celu mikser, który ustawisz na wysokie obroty. Po kilku minutach miksowania powinna się utworzyć jasna, jednolita masa jajeczna. Wlej do niej olej, a także wsyp cynamon, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika.
Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki się połączą, dodaj mąkę i znowu zamieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę. Mieszaj, aż otrzymasz gęstą masę. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być niewielka keksówka lub kwadratowa blaszka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez około 45 minut.
Po tym czasie wyjmij je do ostygnięcia. Dodatkowo możesz oblać wierzch lukrem cytrynowym, polewą czekoladową lub zwyczajnie obsypać cukrem pudrem. Ciasto marchewkowe będzie smakowało równie wyśmienicie beż żadnych dodatków. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl