Placek z orzechami - poznaj nietuzinkowe przepisy na jesienne ciasta do kawy lub herbaty

Placek z orzechami to idealny deser na początek jesieni. Świętujecie z dziećmi początek szkoły? Przygotujcie wspólnie orzechowe ciasto! Pyszna jesienna herbatka lub kawka dla rodziców i rodzinny podwieczorek gotowy!

Placek z jabłkami i orzechami z polewą czekoladową

Masz ochotę na przepyszny jesienny deser? Placek z jabłkami i orzechami polany czekoladowym sosem to prawdziwe ''niebo w gębie''! Ciasto jest wilgotne, pyszne, banalne w wykonaniu, a goście na pewno będą prosić o dokładkę! Warto przygotować od razu dwie blaszki!

Placek z orzechami i jabłkami - receptura z polewą czekoladową:

Składniki:

  • 450 g cukru
  • około 1,3 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody spożywczej
  • 4 jaja
  • około 150-200 g orzechów włoskich

Składniki na polewę:

  • 2 mleczne czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • orzechy do posypania - posiekane

Wykonanie:

  1. Umyj jabłka, obierz. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w kostkę.
  2. Jabłka zasyp cukrem.
  3. Odstaw na pół godziny.
  4. Przemieszaj co jakiś czas.
  5. Wykonaj ciasto. Przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  6. Jajka rozbij i roztrzep trzepaczką. Dodaj suche produkty i olej. Połącz ze sobą. Do masy dolej sok z jabłek.
  7. Wymieszaj. Dodaj jabłka. Całość dokładnie ze sobą połącz.
  8. Na końcu wsyp orzechy. Przelej masę do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut. Odstaw do wystudzenia.
  9. W międzyczasie wykonaj polewę czekoladową. Czekoladę połam i dodaj do miseczki.
  10. Dolej mleko. Umieść garnek w garnek i podgrzewaj w kąpieli wodnej do czasu, aż czekolada się rozpuści.
  11. Polej ciasto przestudzoną polewą. Posyp orzechami.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Placki z orzechami włoskimi siostry Anastazji są najlepsze!

Placki z orzechami włoskimi w wykonaniu siostry Anastazji to prawdziwy majstersztyk! Biszkoptowy orzechowiec zaskoczy niejednego kulinarnego sceptyka! Przejdźmy zatem do przepisu - znajdziesz go poniżej.

Przepis na placka z orzechami siostry Anastazji:

Składniki na biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • około 3/4 szklanki cukru
  • około 150 g zmielonych orzechów
  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Składniki na ciasto kruche z jabłkami:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 40 g drożdży
  • około 300 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • odrobina soli

Składniki na masę:

  • pół litra mleka
  • 2 budynie o smaku śmietankowym
  • cukier - wedle uznania
  • 200 g masła

Wykonanie:

  1. Ubij białka na sztywno z odrobinką soli.
  2. Dodaj cukier zwykły i waniliowy.
  3. Dalej dodawaj po żółtku. Wymieszaj. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich orzechy.
  4. Dołóż suche składniki do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
  5. Przygotuj blaszkę. Zabezpiecz ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto.
  6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez pół godziny. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Przekrój na dwie części.
  7. Przejdź do wykonania drugiej masy ciasta.
  8. Weź garnek, dodaj cukier puder. Dołóż rozkruszone drożdże.
  9. Wszystko wymieszaj.
  10. Przesiej mąkę na stolnicę.
  11. Dołóż zimne masło. Posiekaj nożem i połącz z mąką.
  12. W środku wykonaj wgłębienie i umieść w nim żółtko. Wyrób dokładnie.
  13. Dodaj śmietanę, sól, rozrzedzone drożdże.
  14. Zagnieć dokładnie ciasto i podziel na dwie części.
  15. Jedną część ciasta umieść do blaszki wyłożonej papierem. Na powierzchni ciasta rozprowadź starte jabłka. Posyp je cynamonem i bułką tartą. Przykryj całość drugą częścią ciasta. Wstaw do piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.
  16. Wykonaj masę. Rozmieszaj budyń w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
  17. Wlej mieszankę z budyniem. Całość zagotuj i ostudź.
  18. Wykonaj przełożenie w następujący sposób: pierwszy blat biszkoptu - połowa masy - ciasto kruche z jabłkami - masa - drugi blat biszkoptu - opcjonalnie gotowa polewa czekoladowa

Zobacz też: Szybkie ciasto z orzechami na weekend. Mega proste przepisy dla zapracowanych i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Agora SA