Placek z jabłkami i orzechami z polewą czekoladową
Masz ochotę na przepyszny jesienny deser? Placek z jabłkami i orzechami polany czekoladowym sosem to prawdziwe ''niebo w gębie''! Ciasto jest wilgotne, pyszne, banalne w wykonaniu, a goście na pewno będą prosić o dokładkę! Warto przygotować od razu dwie blaszki!
Placek z orzechami i jabłkami - receptura z polewą czekoladową:
Składniki:
- 450 g cukru
- około 1,3 kg jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody spożywczej
- 4 jaja
- około 150-200 g orzechów włoskich
Składniki na polewę:
- 2 mleczne czekolady
- 5 łyżek mleka
- orzechy do posypania - posiekane
Wykonanie:
- Umyj jabłka, obierz. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w kostkę.
- Jabłka zasyp cukrem.
- Odstaw na pół godziny.
- Przemieszaj co jakiś czas.
- Wykonaj ciasto. Przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Jajka rozbij i roztrzep trzepaczką. Dodaj suche produkty i olej. Połącz ze sobą. Do masy dolej sok z jabłek.
- Wymieszaj. Dodaj jabłka. Całość dokładnie ze sobą połącz.
- Na końcu wsyp orzechy. Przelej masę do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut. Odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie wykonaj polewę czekoladową. Czekoladę połam i dodaj do miseczki.
- Dolej mleko. Umieść garnek w garnek i podgrzewaj w kąpieli wodnej do czasu, aż czekolada się rozpuści.
- Polej ciasto przestudzoną polewą. Posyp orzechami.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Placki z orzechami włoskimi siostry Anastazji są najlepsze!
Placki z orzechami włoskimi w wykonaniu siostry Anastazji to prawdziwy majstersztyk! Biszkoptowy orzechowiec zaskoczy niejednego kulinarnego sceptyka! Przejdźmy zatem do przepisu - znajdziesz go poniżej.
Przepis na placka z orzechami siostry Anastazji:
Składniki na biszkopt:
- 7 jaj
- 1 cukier waniliowy
- około 3/4 szklanki cukru
- około 150 g zmielonych orzechów
- pół szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
Składniki na ciasto kruche z jabłkami:
- 1 łyżka cukru pudru
- około 40 g drożdży
- około 300 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki bułki tartej
- odrobina soli
Składniki na masę:
- pół litra mleka
- 2 budynie o smaku śmietankowym
- cukier - wedle uznania
- 200 g masła
Wykonanie:
- Ubij białka na sztywno z odrobinką soli.
- Dodaj cukier zwykły i waniliowy.
- Dalej dodawaj po żółtku. Wymieszaj. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich orzechy.
- Dołóż suche składniki do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę. Zabezpiecz ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez pół godziny. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Przekrój na dwie części.
- Przejdź do wykonania drugiej masy ciasta.
- Weź garnek, dodaj cukier puder. Dołóż rozkruszone drożdże.
- Wszystko wymieszaj.
- Przesiej mąkę na stolnicę.
- Dołóż zimne masło. Posiekaj nożem i połącz z mąką.
- W środku wykonaj wgłębienie i umieść w nim żółtko. Wyrób dokładnie.
- Dodaj śmietanę, sól, rozrzedzone drożdże.
- Zagnieć dokładnie ciasto i podziel na dwie części.
- Jedną część ciasta umieść do blaszki wyłożonej papierem. Na powierzchni ciasta rozprowadź starte jabłka. Posyp je cynamonem i bułką tartą. Przykryj całość drugą częścią ciasta. Wstaw do piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.
- Wykonaj masę. Rozmieszaj budyń w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
- Wlej mieszankę z budyniem. Całość zagotuj i ostudź.
- Wykonaj przełożenie w następujący sposób: pierwszy blat biszkoptu - połowa masy - ciasto kruche z jabłkami - masa - drugi blat biszkoptu - opcjonalnie gotowa polewa czekoladowa
Zobacz też: Szybkie ciasto z orzechami na weekend. Mega proste przepisy dla zapracowanych i nie tylko