Mięso mielone w tym wydaniu zawsze smakuje rewelacyjnie. Połącz kilka składników i gotowe

W lodówce czeka na wykorzystanie mięso mielone? Zamiast przygotować kolejny raz nudne kotlety, klasyczne gołąbki czy sos do spaghetti, postaw na coś nieco bardziej oryginalnego. Z tego składnika może powstać o wiele więcej smacznych dań m.in. zapiekane, kolorowe warzywa czy obłędne kartacze.

Domowe obiady są bezkonkurencyjne, jednak czasami w jadłospis wkrada się nuda i monotematyczność. Wówczas, zamiast stołować się na mieście lub szykować cały czas te same smaki, warto sięgnąć po naszą polecajkę na wykorzystanie mięsa mielonego. Jest smacznie, kolorowo, zdrowo i przede wszystkim banalnie prosto.  

Jak wykorzystać mięso mielone? Znaki kilka smacznych patentów 

W lodówce zalega mięso mielone? Bez obaw z pewnością się nie zmarnuje! Składnik można wykorzystać na wiele smacznych sposobów, nie tylko do klasycznych kotletów, gołąbków, zapiekanki czy sosu do makaronu. Z naszymi recepturami wyjdą smacznie dania zarówno te z kuchni polskiej, włoskiej lub zupełnie egzotycznej! 

Idealnym pomysłem będzie zatem zestawienie mięsa mielonego z warzywami sezonowymi, a więc z kapustą, marchewką, ziemniakami, szparagami, botwiną, szpinakiem, pomidorami, bobem i fasolką szparagową. Ciekawym pomysłem będzie także przygotowanie małych klopsików idealnych do zupy czy sosu, farszu np. do zapiekanki makaronowej, greckiej mussaki czy pierogów. Z mięsa mielonego możemy przygotować także meksykańskie buritto - czyli pszenny placek z pikantnym sosem pomidorowym, z ryżem i fasolą.

Z mięsa mielonego zrobimy np. tradycyjne krokiety, wszelakie zapiekanki makaronowe na czele z lasagne, oryginalne frytki, tacos, smażony ryż orientalny czy np. domowy gyros. Wśród dań warto wyróżnić także te babcine jak gołąbki czy obłędne kartacze. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na szybki obiad z mięsem mielonym w roli głównej - kaszotto z dodatkami 

Składniki: 

  • 200 g mięsa mielonego,
  • 200 g kaszy gryczanej, 
  • 250 g kalafiora,
  • 400 g szpinaku, 
  • cebula,
  • świeża zielenina, 
  • ząbek czosnku, 
  • 50 ml śmietany 18 proc., 
  • oliwa, 
  • ser feta, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek ugotuj kaszę zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. 
  2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Kalafior podziel na różyczki, a zieleninę drobno posiekaj. 
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i cebulę. Gdy warzywa ładnie się zeszklą, dodaj mięso i smaż, aż delikatnie się zarumieni.
  4. Teraz pora na dodanie lekko podgotowanego kalafiora, szpinaku, zieleniny i śmietany. Całość duś przez kilka minut, gdy szpinak zwiędnie, dodaj kaszę i ser feta. 
  5. Kaszotto dopraw solą i pieprzem. Danie jest gotowe do podania, smacznego. 
Więcej o: