Domowe obiady są bezkonkurencyjne, jednak czasami w jadłospis wkrada się nuda i monotematyczność. Wówczas, zamiast stołować się na mieście lub szykować cały czas te same smaki, warto sięgnąć po naszą polecajkę na wykorzystanie mięsa mielonego. Jest smacznie, kolorowo, zdrowo i przede wszystkim banalnie prosto.
W lodówce zalega mięso mielone? Bez obaw z pewnością się nie zmarnuje! Składnik można wykorzystać na wiele smacznych sposobów, nie tylko do klasycznych kotletów, gołąbków, zapiekanki czy sosu do makaronu. Z naszymi recepturami wyjdą smacznie dania zarówno te z kuchni polskiej, włoskiej lub zupełnie egzotycznej!
Idealnym pomysłem będzie zatem zestawienie mięsa mielonego z warzywami sezonowymi, a więc z kapustą, marchewką, ziemniakami, szparagami, botwiną, szpinakiem, pomidorami, bobem i fasolką szparagową. Ciekawym pomysłem będzie także przygotowanie małych klopsików idealnych do zupy czy sosu, farszu np. do zapiekanki makaronowej, greckiej mussaki czy pierogów. Z mięsa mielonego możemy przygotować także meksykańskie buritto - czyli pszenny placek z pikantnym sosem pomidorowym, z ryżem i fasolą.
Z mięsa mielonego zrobimy np. tradycyjne krokiety, wszelakie zapiekanki makaronowe na czele z lasagne, oryginalne frytki, tacos, smażony ryż orientalny czy np. domowy gyros. Wśród dań warto wyróżnić także te babcine jak gołąbki czy obłędne kartacze.
Składniki:
Sposób przygotowania: