Zapiekanka z cukinii to wegetariański zamiennik klasycznej lasagne. Obejdzie się bez dodatku makaronu

Jeśli szukasz przepisu na obłędny obiad bez mięsa, zapiekanka z cukinii powinna sprawdzić się doskonale. To oryginalny zamiennik włoskie lasagne, tu jednak w składnie na próżno szukać mięsa czy makaronu. Jest za to solidna porcja sezonowych warzyw i mnóstwo smacznego nabiału.

Schyłek lata to doskonały moment i jednocześnie ostatni dzwonek na wykorzystanie sezonowych dóbr w kuchni. Wśród smakowitych warzyw warto wyróżnić cukinię, która ma niby niepozorny smak, jednak odpowiednio przygotowana potrafi być głównym atutem dania. Idealnym na to przykładem jest wegetariańska zapiekanka udająca włoską lasagne. 

Zapiekanka, która udaje włoską lasagne. W składzie jednak króluje cukinia 

W domowym menu rządzą klasyczne przepisy, najchętniej sięgamy po te znane, szybkie w przygotowaniu i z łatwo dostępnych składników. Wyznacznikiem jest także czas, bowiem na co dzień nikt nie ma ochoty spędzać godzin w kuchni, a szczególnie gdy pogoda dopisuje. Wówczas warto rozważyć ciekawy sposób i jednocześnie alternatywę dla klasycznej, włoskiej lasagne. Mowa tu o zapiekance, w której pierwsze skrzypce gra cukinia - warzywo zastępuje bowiem makaron i jest jednocześnie jednym z głównych produktów. 

Zapiekanki to doskonały sposób na szybki obiad - wystarczy bowiem połączyć kilka składników i gotowe! Znane są te makaronowe, z dodatkiem mielonego mięsa lub te na bazie ziemniaków. Zupełną nowością jest więc zapiekanka z cukinii. Poza sezonowym warzywem, w składzie znajdziemy mnóstwo smakowitego nabiału od serów po jogurt naturalny. Nie brakuje też aromatycznych przypraw i świeżej zieleniny. Całość prezentuje się jak danie z greckiej tawerny. Jednym słowem - obłęd. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na zapiekankę z cukinii - lekka i wyborna w smaku 

Składniki: 

  • 2 cukinię, 
  • 500 g szpinaku, 
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 250 g sera feta,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • oregano, 
  • gałka muszkatołowa,
  • dla chętnych: płatki chilli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek umyj i osusz cukinię. Warzywo pokrój wzdłuż na paski - przyda się do tego znakomicie mandolina. Paski posmaruj odrobiną oliwy i usmaż na grillowej patelni, odłóż na bok. 
  2. Teraz pora na pokrojenie cebuli i czosnku. Warzywa zeszklij na tej samej patelni, gdy całość się ładnie zarumieni, dodaj szpinak. Gdy liście zwiędną, zdejmij naczynie z palnika. Dodaj pokruszony ser feta, pieprz, gałkę muszkatołową i oregano. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne posmaruj jogurtem. Ułóż warstwę z pasków cukinii, a na niej 1/3 szpinakowego farszu. Całość posyp odrobiną startej mozzarelli. 
  4. Następnie pora na kolejne pasy cukinii, farszu i sera. Z podanych składników powinny wyjść trzy takie same warstwy - ważne, by warzywo było jednak ostatnim piętrem. 
  5. Wierzch posyp pozostałą mozzarellą. 
  6. Tak przygotowaną zapiekankę piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Wierzch posyp świeżą zieleniną, smacznego! 
Więcej o: