Schyłek lata to doskonały moment i jednocześnie ostatni dzwonek na wykorzystanie sezonowych dóbr w kuchni. Wśród smakowitych warzyw warto wyróżnić cukinię, która ma niby niepozorny smak, jednak odpowiednio przygotowana potrafi być głównym atutem dania. Idealnym na to przykładem jest wegetariańska zapiekanka udająca włoską lasagne.
W domowym menu rządzą klasyczne przepisy, najchętniej sięgamy po te znane, szybkie w przygotowaniu i z łatwo dostępnych składników. Wyznacznikiem jest także czas, bowiem na co dzień nikt nie ma ochoty spędzać godzin w kuchni, a szczególnie gdy pogoda dopisuje. Wówczas warto rozważyć ciekawy sposób i jednocześnie alternatywę dla klasycznej, włoskiej lasagne. Mowa tu o zapiekance, w której pierwsze skrzypce gra cukinia - warzywo zastępuje bowiem makaron i jest jednocześnie jednym z głównych produktów.
Zapiekanki to doskonały sposób na szybki obiad - wystarczy bowiem połączyć kilka składników i gotowe! Znane są te makaronowe, z dodatkiem mielonego mięsa lub te na bazie ziemniaków. Zupełną nowością jest więc zapiekanka z cukinii. Poza sezonowym warzywem, w składzie znajdziemy mnóstwo smakowitego nabiału od serów po jogurt naturalny. Nie brakuje też aromatycznych przypraw i świeżej zieleniny. Całość prezentuje się jak danie z greckiej tawerny. Jednym słowem - obłęd.
Składniki:
Sposób przygotowania: