Ciasto salceson - niech nazwa Was nie zmyli, to idealny wilgotny deser z jesiennymi jabłkami!

Ciasto salceson to czekoladowy wypiek ze sporą ilością jabłek. Żartobliwa nazwa ciasta wzięła się od jego wyglądu. Wystające z masy kawałki jabłka, przypominają właśnie klasyczny salceson. Czekoladowe ciasto z jabłkami jest jednak znakomite w smaku i warto wypróbować przygotowane przez nas przepisy.

Salceson - ciasto, które powraca do łask

Salceson to ciasto, które jest wypiekiem ucieranym, składającym się z jabłek i ciasta czekoladowego. Nierzadko ubogaconym cynamonem. Ciasto jest bardzo wilgotne i miękkie, aż rozpływa się w ustach. Najlepiej jeżeli użyjemy do niego sezonowych, ekologicznych jabłek. Dobra kawa i możemy się relaksować przy pysznym deserze.

Ciasto salceson - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 4 jaja
  • 250 g cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • spora ilość jabłek

Wykonanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę.
  2. Dodaj suche produkty i dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj jabłka. Obierz je dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  4. Przełóż do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki.
  5. Ciasto piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto salceson z jabłkami - ciasto "z butelki". Wiesz, jak zrobić placek salceson? Jeżeli nie, przeczytaj w artykule

Ciasto salceson z jabłkami jest nie tylko charakterystyczne z nazwy, ale i ze sposobu wykonania. Należy zaznaczyć, że ciasto może być przygotowane w różnoraki sposób. Co oznacza, że można upiec je w tradycyjny sposób lub zrobić w tak zwanej "butelce", na zimno. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich.

Salceson - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około 3/4 kostki masła
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g herbatników
  • 1-2 garście suszonej żurawiny
  • 2 łyżki żelatyny
  • około 1/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

  1. Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą.
  2. Odstaw.
  3. Weź garnek. Włóż do środka cukier, mleko, margarynę i kakao. Wszystko wymieszaj i zagotuj do połączenia się składników.
  4. Ostudź całość.
  5. Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny.
  6. Herbatniki połam na małe kawałki. Dodaj je do przestudzonej masy. Dołóż jabłka, żurawinę, wlej letnią żelatynę. Wszystko ponownie wymieszaj.
  7. Tak przygotowaną masę włóż do plastikowej butelki. Odstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
  8. Dalej wyciągnij masę z butelki i pokrój na plastry.

Ciasto salceson z galaretek

Ciasto salceson można wykonać także z galaretek. Poniżej znajdziesz bardzo prosty i szybki przepis na inny wariant charakterystycznego ciasta:

Składniki:

  • pół litra śmietanki 36-procentowej
  • 1 litr mleka
  • wanilia
  • 1 żelatyna
  • 4 galaretki
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

  1. Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wody.
  2. Odstaw galaretkę do stężenia.
  3. Zagotuj śmietankę z mlekiem, cukrem i wanilią.
  4. Wlej gotową żelatynę do śmietany i wymieszaj.
  5. Zostaw do ostygnięcia.
  6. Pokrój galaretki w kostkę.
  7. Gdy masa będzie tężała, wrzuć do niej galaretkę.
  8. Całość przelej do tortownicy.
  9. Włóż do lodówki na trzy godziny.

Zobacz też: Szybkie ciasto z orzechami na weekend. Mega proste przepisy dla zapracowanych i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.