Salceson - ciasto, które powraca do łask
Salceson to ciasto, które jest wypiekiem ucieranym, składającym się z jabłek i ciasta czekoladowego. Nierzadko ubogaconym cynamonem. Ciasto jest bardzo wilgotne i miękkie, aż rozpływa się w ustach. Najlepiej jeżeli użyjemy do niego sezonowych, ekologicznych jabłek. Dobra kawa i możemy się relaksować przy pysznym deserze.
Ciasto salceson - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 4 jaja
- 250 g cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- spora ilość jabłek
Wykonanie:
- Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę.
- Dodaj suche produkty i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj jabłka. Obierz je dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.
- Przełóż do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki.
- Ciasto piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto salceson z jabłkami - ciasto "z butelki". Wiesz, jak zrobić placek salceson? Jeżeli nie, przeczytaj w artykule
Ciasto salceson z jabłkami jest nie tylko charakterystyczne z nazwy, ale i ze sposobu wykonania. Należy zaznaczyć, że ciasto może być przygotowane w różnoraki sposób. Co oznacza, że można upiec je w tradycyjny sposób lub zrobić w tak zwanej "butelce", na zimno. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich.
Salceson - przepis krok po kroku:
Składniki:
- około 3/4 kostki masła
- około 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jabłka
- 2 łyżki kakao
- 200 g herbatników
- 1-2 garście suszonej żurawiny
- 2 łyżki żelatyny
- około 1/4 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
- Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą.
- Odstaw.
- Weź garnek. Włóż do środka cukier, mleko, margarynę i kakao. Wszystko wymieszaj i zagotuj do połączenia się składników.
- Ostudź całość.
- Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny.
- Herbatniki połam na małe kawałki. Dodaj je do przestudzonej masy. Dołóż jabłka, żurawinę, wlej letnią żelatynę. Wszystko ponownie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę włóż do plastikowej butelki. Odstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
- Dalej wyciągnij masę z butelki i pokrój na plastry.
Ciasto salceson z galaretek
Ciasto salceson można wykonać także z galaretek. Poniżej znajdziesz bardzo prosty i szybki przepis na inny wariant charakterystycznego ciasta:
Składniki:
- pół litra śmietanki 36-procentowej
- 1 litr mleka
- wanilia
- 1 żelatyna
- 4 galaretki
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
- Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wody.
- Odstaw galaretkę do stężenia.
- Zagotuj śmietankę z mlekiem, cukrem i wanilią.
- Wlej gotową żelatynę do śmietany i wymieszaj.
- Zostaw do ostygnięcia.
- Pokrój galaretki w kostkę.
- Gdy masa będzie tężała, wrzuć do niej galaretkę.
- Całość przelej do tortownicy.
- Włóż do lodówki na trzy godziny.
Zobacz też: Szybkie ciasto z orzechami na weekend. Mega proste przepisy dla zapracowanych i nie tylko