• Link został skopiowany

Półki w piwnicy aż uginają się od tego smarowidła. Sekretem jest odpowiedni sposób gotowania

Słodkie smarowidła to nie lata przysmak, który musi się znaleźć w każdej spiżarni i piwnicy. Teraz jest odpowiedni czas na jego przygotowanie, bo krzaki aż uginają się od owoców. Przygotowanie to banalna sprawa, ale nie zapomnij o odpowiednim gotowaniu. To ono jest sekretem całego przepisu.
Dżem z czerwonej porzeczki: intensywna rozkosz zamknięta w szczelnym słoiku. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Ganna Zelinska
Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Dżemy i konfitury to przetwory, które można znaleźć w każdym domu. W okresie letnim każdy postanawia je przygotować, by zrobić zapasy na jesień i zimę. To właśnie wtedy wyciągamy aromatyczne smarowidła, które dodajemy do pieczywa, ciast, czy ciepłych herbat. By i w tym roku nie przegapić okazji na ich zrobienie, wykorzystaj ten przepis i zamknij owoce w słoiku. Tym razem receptura padła na czerwoną porzeczkę, za którą nie wszyscy przepadają. Zdaniem niektórych jest za kwaśna, jednak jej nietuzinkowy smak tylko dodaje jej uroku. Przygotowanie nie jest skomplikowane, lecz zwróć uwagę na sposób gotowania. Bez dwóch zdań wyróżnia się na tle innych przepisów.

Przepis na dżem z czerwonej porzeczki

Składniki

  • 1,5 kg owoców czerwonej porzeczki,
  • 700 g drobnego cukru,
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się owocami. Umieść je pod bieżącą wodą i dokładnie przepłucz. Upewnij się, że nie ma w nich liści, a także kawałków krzaków lub innych nieczystości.
  2. Gdy owoce są oczyszczone, przenieś je do większego garnka. Wlej do nich odrobinę wody, by w trakcie gotowania nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Następnie umieść je na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.
  3. W momencie gdy porzeczki puszczą sok, odsłoń garnek. Gotuj całość na małym ogniu. W tym czasie masa powinna zmniejszyć swoją objętość.
  4. Gdy to się stanie, zdejmij garnek z ognia i pozostaw dżem do ostudzenia na całą noc. Kolejnego dnia powtórz proces gotowania.
  5. Do ciepłego musu wsyp drobny cukier i co jakiś czas mieszaj. Poczekaj do większego zgęstnienia i do rozpuszczenia słodzika.
  6. Gdy dżem zrobi się gęsty, przelej go do wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie i mocno zakręć wieczka. Odstaw słoiki do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowane przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: