Łosoś z obłędnie kremowym i aromatycznym sosem. Smakuje jak z najlepszej restauracji, a zrobisz go w domu

Domowe jedzenie wcale nie musi być nudne. Ten przepis na łososia z obłędnie pysznym sosem jest wręcz jakby luksusowy. Przygotowana w ten sposób ryba jest niczym z najlepszej restauracji w mieście. Jak ją przygotować i w czym tkwi sekret dobrego łososia? Podpowiadamy.

Łosoś to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków ryb. Nic dziwnego, ponieważ odpowiednio przyrządzona ma delikatne, soczyste mięso. Bardzo łatwo jest ją jednak wysuszyć. Jednak z naszym przepisem na pewno ci to nie grozi.  

Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Przepis na łososia z czosnkowym sosem. Lista składników nie przeraża, a smak jest warty poświęconego czasu 

Łosoś jest nie tylko bardzo smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jest jedną z najtłustszych ryb, jednak zawiera ogromną ilość składników odżywczych. Dostarcza organizmowi białko, kwasy omega-3, potas, jod, a także witaminy A, B, C, D i E. 

Składniki: 

  • ok. 500 g filetu z łososia
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • szczypta tymianku, 
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia. 

Składniki na sos do ryby: 

  • 80 g masła, 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Jak usmażyć łososia na patelni? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Rybę oczyszczamy, a jeśli chcemy, możemy obrać ją ze skóry. 
  2. Filet kroimy na porcje, a następnie nacieramy rybę ząbkiem czosnku.  
  3. Doprawiamy łososia solą, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem. Odstawiamy na 15 minut, by ryba wchłonęła przyprawy. 
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy łososia skórą do dołu. Zmniejszamy ogień. 
  5. Smażymy przez około trzy minuty po stronie ze skórką, a dwie minuty - bez skórki. 
  6. Dusimy rybę pod przykrywką jeszcze przez około pięć minut. 
  7. W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy przez minutę, aby zgęstniał.  
  8. Polewamy rybę sosem. Podajemy z frytkami lub ziemniakami. Smacznego! 
Więcej o: