Łosoś to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków ryb. Nic dziwnego, ponieważ odpowiednio przyrządzona ma delikatne, soczyste mięso. Bardzo łatwo jest ją jednak wysuszyć. Jednak z naszym przepisem na pewno ci to nie grozi.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego
Przepis na łososia z czosnkowym sosem. Lista składników nie przeraża, a smak jest warty poświęconego czasu
Łosoś jest nie tylko bardzo smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jest jedną z najtłustszych ryb, jednak zawiera ogromną ilość składników odżywczych. Dostarcza organizmowi białko, kwasy omega-3, potas, jod, a także witaminy A, B, C, D i E.
Składniki:
- ok. 500 g filetu z łososia,
- sól,
- pieprz,
- 3-4 ząbki czosnku,
- szczypta tymianku,
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia.
Składniki na sos do ryby:
- 80 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Jak usmażyć łososia na patelni? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Rybę oczyszczamy, a jeśli chcemy, możemy obrać ją ze skóry.
- Filet kroimy na porcje, a następnie nacieramy rybę ząbkiem czosnku.
- Doprawiamy łososia solą, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem. Odstawiamy na 15 minut, by ryba wchłonęła przyprawy.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy łososia skórą do dołu. Zmniejszamy ogień.
- Smażymy przez około trzy minuty po stronie ze skórką, a dwie minuty - bez skórki.
- Dusimy rybę pod przykrywką jeszcze przez około pięć minut.
- W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy przez minutę, aby zgęstniał.
- Polewamy rybę sosem. Podajemy z frytkami lub ziemniakami. Smacznego!