By zrobić to danie możesz wykorzystać wszystko to, co znajdziesz w lodówce. Jednak nie możesz zapomnieć o jednym składniku, który okazuje się kluczowy. Znajdziesz go w swojej piwnicy lub spiżarni.
Dar1930 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Gulasz najczęściej wykonuje się po większych uroczystościach, aby wykorzystać pozostałości z wędlin, kiełbas lub pieczeni. Najpopularniejsza i najsmaczniejsza wersja tego dania mówi o tym, by dodać do niego ogórki kiszone, a także wodę, w której się kisiły. Nie można także zapomnieć o warzywach, które dopełniają smaku. Ten przepis jest typowym i tradycyjnym przykładem, jak zachwycić smakiem. Dodatkowo pochodzi z Lubelszczyzny i nowi nazwę formszmaku lubelskiego.
REKLAMA
Przepis na gulasz z kiszonymi ogórkami - forszmak lubelski
Składniki
500 ml bulionu,
600 g mięsa wieprzowego,
150 g kiełbasy wędzonej,
150 g wędzonego boczku,
3 czerwone papryki,
1 żółta papryka,
2 średnie cebule,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
puszka pomidorów krojonych,
2 łyżki mąki pszennej,
5 dużych kiszonych ogórków,
100 ml wody z ogórków,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Mięso wieprzowe pokrój w paski i przełóż je do miski. Obsyp solą, pieprzem, obiema paprykami i mąką pszenną. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie produkty oblepiły mięso.
Boczek pokrój w średnią kostkę i umieść go na suchej, głębokiej patelni. Pozostaw na ogniu, by tłuszcz mógł się wytopić. Kiełbasę również pokrój w kostkę i dorzuć ją do boczku. Gdy kiełbasa zdobędzie rumiany kolor wyjmij całość do miseczki.
Na tym samym tłuszczu obsmaż dokładnie mięso wieprzowe. Gdy stanie się rumiane dorzuć do niego obrane i pokrojone w kostkę cebule. Smaż do zarumienienia warzywa, na koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy, zamieszaj.
Papryki dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Wrzuć je do mięsa, wlej także pomidory z puszki. Do składników dodaj również wcześniej wysmażoną kiełbasę i boczek.
Obsyp całość solą, pieprzem, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Wlej również bulion, wymieszaj i pozostaw pod przykrywką na około godzinę. W tym czasie składniki powinny stać się miękkie.
Po upływie tego czasu wkrój do dania kiszone ogórki, a także wlej wodę z kiszonek. Ponownie zamieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie potrawa gotowa jest do podania.