Lubelski specjał, za którym szaleją turyści. Nie można zapomnieć jego smaku i każdy błaga o przepis

By zrobić to danie możesz wykorzystać wszystko to, co znajdziesz w lodówce. Jednak nie możesz zapomnieć o jednym składniku, który okazuje się kluczowy. Znajdziesz go w swojej piwnicy lub spiżarni.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Gulasz najczęściej wykonuje się po większych uroczystościach, aby wykorzystać pozostałości z wędlin, kiełbas lub pieczeni. Najpopularniejsza i najsmaczniejsza wersja tego dania mówi o tym, by dodać do niego ogórki kiszone, a także wodę, w której się kisiły. Nie można także zapomnieć o warzywach, które dopełniają smaku. Ten przepis jest typowym i tradycyjnym przykładem, jak zachwycić smakiem. Dodatkowo pochodzi z Lubelszczyzny i nowi nazwę formszmaku lubelskiego.

Przepis na gulasz z kiszonymi ogórkami - forszmak lubelski 

Składniki

  • 500 ml bulionu,
  • 600 g mięsa wieprzowego,
  • 150 g kiełbasy wędzonej,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 5 dużych kiszonych ogórków,
  • 100 ml wody z ogórków,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso wieprzowe pokrój w paski i przełóż je do miski. Obsyp solą, pieprzem, obiema paprykami i mąką pszenną. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie produkty oblepiły mięso.
  2. Boczek pokrój w średnią kostkę i umieść go na suchej, głębokiej patelni. Pozostaw na ogniu, by tłuszcz mógł się wytopić. Kiełbasę również pokrój w kostkę i dorzuć ją do boczku. Gdy kiełbasa zdobędzie rumiany kolor wyjmij całość do miseczki.
  3. Na tym samym tłuszczu obsmaż dokładnie mięso wieprzowe. Gdy stanie się rumiane dorzuć do niego obrane i pokrojone w kostkę cebule. Smaż do zarumienienia warzywa, na koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy, zamieszaj.
  4. Papryki dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Wrzuć je do mięsa, wlej także pomidory z puszki. Do składników dodaj również wcześniej wysmażoną kiełbasę i boczek.
  5. Obsyp całość solą, pieprzem, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Wlej również bulion, wymieszaj i pozostaw pod przykrywką na około godzinę. W tym czasie składniki powinny stać się miękkie.
  6. Po upływie tego czasu wkrój do dania kiszone ogórki, a także wlej wodę z kiszonek. Ponownie zamieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie potrawa gotowa jest do podania.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: