Więcej przepisów na desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Czy wiesz, co w ogóle oznacza nazwa tiramisu? Żeby to zrozumieć, trzeba podzielić to słowo na kilka osobnych. W rzeczywistości bowiem jest to "tira mi su", czyli dosłownie "unieś mnie", a przekładając na język bardziej użytkowy - "popraw mi humor". Deser składa się z kilku warstw - biszkoptów nasączonych mocną kawą, serka mascarpone i wierzchu posypanego prawdziwym kakao lub gorzką czekoladą. W przepisie używa się też żółtek kurzych jaj oraz cukru. Czasem można trafić na przepis, w którym biszkopty nasączone są też likierem amaretto.
Tiramisu często podawane jest w kieliszkach lub pucharkach. Można też oczywiście serwować je na talerzykach. Ważne, by deser był porządnie schłodzony w lodówce. My mamy jeszcze inną propozycję podania. Zamiast naczyń szklanych czy ceramicznych można użyć... czekoladowej miseczki. By je zrobić, potrzebne będą m.in. balony.
Składniki:
Na miseczki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia miseczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub ewentualnie w mikrofalówce. Czekamy, aż przestygnie. To ważne, bo chłodniejsza czekolada utworzy bardziej wytrzymałą skorupkę, za cienka może pęknąć.
Balony myjemy i nadmuchujemy. Od rozmiaru balonów będą zależały rozmiary miseczek. Muszą się też zmieścić później do lodówki. Nadmuchane balony nacieramy tłuszczem, a następnie jego górną część, tę zaokrągloną, zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Odwracamy balon, kładziemy na szklance i chowamy do lodówki na 30 minut.
Teraz zaczyna się właściwy przepis na tiramisu. Śmietankę ubijamy, dodajemy łyżkę cukru pudru i mascarpone. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Wracamy do balonów. Gdy czekolada na nich już zastygnie, wyjmujemy je z lodówki, wkładamy do miseczki czekoladą do dołu i przebijamy. Wyjmujemy pęknięty balon, a czekoladę zostawiamy. Zaparzamy mocną kawę z likierem. Płynem nasączamy biszkopty. Formujemy deser. W czekoladowej miseczce najpierw umieszczamy łyżkę masy mascarpone, potem biszkopty, a potem znów serek ze śmietanką. Wierzch posypujemy kakao.