Kolacja na ciepło - 3 proste przepisy. Zapiekanka z dyni zdecydowanym faworytem

Kolacja na ciepło to dobre rozwiązanie na jesienne i zimowe dni. W takim okresie warto spożywać dania na ciepło. Przed Wami kilka pomysłów na ciepłe posiłki, w sam raz do zaserwowania w zimniejsze wieczory.

Szybka kolacja na ciepło z kaszą jaglaną. Tarta z pomidorami i serem, czyli kolacja na ciepło z piekarnika

Szybka kolacja na ciepło prosto z piekarnika? Brzmi dobrze? A jak smakuje! Tarta jaglana jest niezwykle szybka w wykonaniu, a przy tym taka apetyczna. Lekkostrawna kolacja na ciepło to klucz do zdrowia!  Przejdźmy od razu do przepisu - znajdziesz go poniżej. 

Prosta kolacja na ciepło - jaglana tarta:

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g kaszy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sałaty rukoli
  • 1 opakowanie serka typu philadelphia
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g śmietany
  • 2 jaja
  • 100 g sera - startego
  • sól - do smaku

Wykonanie:

  1. Weź mąkę, masło i serek. Zagnieć w misce porządnie ciasto.
  2. Posól do smaku.
  3. Zrób z ciasta kulkę.
  4. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na około 15-20 minut.
  5. Zalej kaszę jaglaną szklanką wody. Zagotuj. Później przykryj i wstaw do piekarnika o temperaturze około 180 stopni. Wstaw na 20 minut. Później przełóż ją do miski.
  6. Cukinię obierz, pokrój w kostkę. Pomidorki umyj, przekrój na połowę.
  7. Ser zetrzyj na tarce.
  8. Ugotuj kaszę.
  9. Przygotuj ciasto.
  10. Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Następnie wyłóż je do formy do tarty. Na cieście ułóż sałatę, pomidorki i cukinię.
  11. W misce wymieszaj śmietanę, ugotowaną kaszę, pokrojoną paprykę, jajka i kaszę jaglaną. Tak przygotowaną masą zalej warzywa i posyp startym serem.
  12. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę. Piecz 20-25 minut.
  13. Podawaj ciepłe.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Pomysły na kolację na ciepło w różnych odsłonach. Zapiekanka makaronowa z szałwią 

Pomysły na kolację na ciepło są bardzo różnorodne. Co ważne, jest to dobra opcja dla naszych żołądków. Zwłaszcza w okresie zimy, czy też jesieni. Poniżej prosty przepis na aromatyczną zapiekankę z szałwią.

Pomysł na kolację na ciepło - makaronowa zapiekanka z szałwią:

Składniki:

  • około 250 g makaronu
  • około 500 ml mleka
  • około 250 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków szałwii
  • około 25-30 g orzeszków pinii
  • 100 g sera typu gorgonzola
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Wymieszaj śmietanę z mlekiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię. Dodaj orzeszki i przypraw. Wszystko wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną masą polej makaron. Zapiecz w temperaturze około 180 stopni. Piecz przez około 30-40 minut.
  4. W początkowym etapie przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką, po 20 minutach odkryj i piecz dalej.
  5. 10 minut przed końcem posyp wszystko serem.

Pomysł na kolację na ciepło - zapiekanka z dyni. Prosta kolacja na ciepło krok po kroku

Pomysł na kolację na ciepło w dyniowej oprawie? Aromatyczna zapiekanka będzie najlepszym rozwiązaniem. To genialne danie na jesienny sezon. Wykonaj czym prędzej pyszną zapiekankę i zaskocz bliskich smakiem. Oto proste przepis:

Składniki:

  • 1 dynia.
  • 1 łyżka sporej wielkości mąki orkiszowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • szklanka śmietany
  • sól i pieprz
  • tarty ser do posypania

Sposób wykonania:

  1. Dynie dokładnie umyj. Pokrój i wybierz miąższ.
  2. Środek dyni pokrój w kostkę.
  3. Następnie przygotuj naczynie i przełóż pokrojoną dynię.
  4. Dynię posyp mąką orkiszową. Wszystko wymieszaj.
  5. Natkę pietruszki i szczypior - umyj i posiekaj na drobno.
  6. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek.
  7. Połącz natkę, szczypior i czosnek ze śmietaną.
  8. Dopraw do smaku przyprawami.
  9. Polej dynię, masą śmietanową.
  10. Piecz zapiekankę w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  11. Po 10 minutach - wymieszaj i dodaj tarty ser.

Zobacz też: Koźlarz - co można z niego zrobić? Przepisy w sam raz na powitanie jesieni

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.