Szybka kolacja na ciepło z kaszą jaglaną. Tarta z pomidorami i serem, czyli kolacja na ciepło z piekarnika
Szybka kolacja na ciepło prosto z piekarnika? Brzmi dobrze? A jak smakuje! Tarta jaglana jest niezwykle szybka w wykonaniu, a przy tym taka apetyczna. Lekkostrawna kolacja na ciepło to klucz do zdrowia! Przejdźmy od razu do przepisu - znajdziesz go poniżej.
Prosta kolacja na ciepło - jaglana tarta:
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g kaszy
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g sałaty rukoli
- 1 opakowanie serka typu philadelphia
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 g śmietany
- 2 jaja
- 100 g sera - startego
- sól - do smaku
Wykonanie:
- Weź mąkę, masło i serek. Zagnieć w misce porządnie ciasto.
- Posól do smaku.
- Zrób z ciasta kulkę.
- Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na około 15-20 minut.
- Zalej kaszę jaglaną szklanką wody. Zagotuj. Później przykryj i wstaw do piekarnika o temperaturze około 180 stopni. Wstaw na 20 minut. Później przełóż ją do miski.
- Cukinię obierz, pokrój w kostkę. Pomidorki umyj, przekrój na połowę.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Ugotuj kaszę.
- Przygotuj ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Następnie wyłóż je do formy do tarty. Na cieście ułóż sałatę, pomidorki i cukinię.
- W misce wymieszaj śmietanę, ugotowaną kaszę, pokrojoną paprykę, jajka i kaszę jaglaną. Tak przygotowaną masą zalej warzywa i posyp startym serem.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę. Piecz 20-25 minut.
- Podawaj ciepłe.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Pomysły na kolację na ciepło w różnych odsłonach. Zapiekanka makaronowa z szałwią
Pomysły na kolację na ciepło są bardzo różnorodne. Co ważne, jest to dobra opcja dla naszych żołądków. Zwłaszcza w okresie zimy, czy też jesieni. Poniżej prosty przepis na aromatyczną zapiekankę z szałwią.
Pomysł na kolację na ciepło - makaronowa zapiekanka z szałwią:
Składniki:
- około 250 g makaronu
- około 500 ml mleka
- około 250 ml śmietany
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków szałwii
- około 25-30 g orzeszków pinii
- 100 g sera typu gorgonzola
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wymieszaj śmietanę z mlekiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię. Dodaj orzeszki i przypraw. Wszystko wymieszaj.
- Tak przygotowaną masą polej makaron. Zapiecz w temperaturze około 180 stopni. Piecz przez około 30-40 minut.
- W początkowym etapie przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką, po 20 minutach odkryj i piecz dalej.
- 10 minut przed końcem posyp wszystko serem.
Pomysł na kolację na ciepło - zapiekanka z dyni. Prosta kolacja na ciepło krok po kroku
Pomysł na kolację na ciepło w dyniowej oprawie? Aromatyczna zapiekanka będzie najlepszym rozwiązaniem. To genialne danie na jesienny sezon. Wykonaj czym prędzej pyszną zapiekankę i zaskocz bliskich smakiem. Oto proste przepis:
Składniki:
- 1 dynia.
- 1 łyżka sporej wielkości mąki orkiszowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- szklanka śmietany
- sól i pieprz
- tarty ser do posypania
Sposób wykonania:
- Dynie dokładnie umyj. Pokrój i wybierz miąższ.
- Środek dyni pokrój w kostkę.
- Następnie przygotuj naczynie i przełóż pokrojoną dynię.
- Dynię posyp mąką orkiszową. Wszystko wymieszaj.
- Natkę pietruszki i szczypior - umyj i posiekaj na drobno.
- Dodaj do nich przeciśnięty czosnek.
- Połącz natkę, szczypior i czosnek ze śmietaną.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Polej dynię, masą śmietanową.
- Piecz zapiekankę w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
- Po 10 minutach - wymieszaj i dodaj tarty ser.
Zobacz też: Koźlarz - co można z niego zrobić? Przepisy w sam raz na powitanie jesieni