Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Lato jeszcze trwa i w marketach wciąż nie jest trudno dostać pyszne arbuzy. Prawda jest taka, że jak mamy odrobinę szczęścia, to dostaniemy te owoce przez cały rok, szczególnie w większych sklepach, ale bądźmy szczerzy - najlepiej smakują, gdy jest ciepło. Na szczęście wrzesień przywitał nas piękną pogodą i miejmy nadzieję, że taka będzie nam długo towarzyszyć. Jeśli więc masz ochotę przedłużyć sobie wakacje smakiem soczystych arbuzów, śmiało, tylko nie wyrzucaj skórek.
Miąższ zajadamy ze smakiem, sok spływający po brodzie wycieramy, a skórki lądują w koszu lub na kompostowniku. Twarde zielone skórki możesz przerobić na prawdziwą bombę witaminową, która nie tylko wspomoże układ odpornościowy, poprawi prace jelit i korzystnie wpłynie na cerę. Wystarczy po prostu je ukisić. Jak zatem zrobić kiszone skórki arbuza? To łatwiejsze niż kiszone ogórki lub kapusta.
Składniki:
Co zrobić z kiszonych skórek arbuza? To przekąska idealna sama w sobie, podobnie jak kiszone ogórki. Przez proces kiszenia, skórki stają się miękkie, ale wciąż chrupiące. Kiszony arbuz będzie także idealnym dodatkiem do sałatek, pasuje także jako uzupełnienie "zimnej płyty" lub deski serów i wędlin.