• Link został skopiowany

Szok i niedowierzanie, co można zrobić ze skórek arbuza. Ogórki i kapusta schowają się w cień

Kto z nas nie kocha słodkiego arbuza, który orzeźwia, zastępuje lody w upalny dzień i aż tryska pysznym sokiem? Jeśli jednak po zjedzeniu różowego miąższu wyrzucasz skórki, od razu przestaniesz, kiedy dowiesz się, co fantastycznego można z nich zrobić. To prosty sposób na zdrowie i piękny wygląd.
Kiszone skórki arbuza
Alrandir /Shutterstock

Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Lato jeszcze trwa i w marketach wciąż nie jest trudno dostać pyszne arbuzy. Prawda jest taka, że jak mamy odrobinę szczęścia, to dostaniemy te owoce przez cały rok, szczególnie w większych sklepach, ale bądźmy szczerzy - najlepiej smakują, gdy jest ciepło. Na szczęście wrzesień przywitał nas piękną pogodą i miejmy nadzieję, że taka będzie nam długo towarzyszyć. Jeśli więc masz ochotę przedłużyć sobie wakacje smakiem soczystych arbuzów, śmiało, tylko nie wyrzucaj skórek. 

Nie wyrzucaj skórek z arbuza - będziesz w szoku, co z nich można zrobić

Miąższ zajadamy ze smakiem, sok spływający po brodzie wycieramy, a skórki lądują w koszu lub na kompostowniku. Twarde zielone skórki możesz przerobić na prawdziwą bombę witaminową, która nie tylko wspomoże układ odpornościowy, poprawi prace jelit i korzystnie wpłynie na cerę. Wystarczy po prostu je ukisić. Jak zatem zrobić kiszone skórki arbuza? To łatwiejsze niż kiszone ogórki lub kapusta

Kiszone skórki arbuza - przepis na witaminową bombę

Składniki:

  • skórki arbuza pokrojone w pasku lub grubą kostkę
  • w zależności od ilości skórek, do każdego słoika: 3 ząbki czosnku, 3 kawałki korzenia chrzanu, gałązka kopru z baldachem, płaska łyżeczka gorczycy, gałązka estragonu (opcjonalnie)
  • solanka - jedna pełna łyżka soli kamiennej na jeden litr wody

Kiszone skórki arbuza - sposób wykonania:

  1. Skórki dokładnie oczyść z wierzchu, by nie było na nich żadnych zabrudzeń. Jeśli pozostały kawałki miąższu, nie musisz ich usuwać. Możesz nawet specjalnie zostawić przy skórkach grubszą warstwę. 
  2. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki razem z zakrętkami. Następnie na dno każdego z nich połóż odpowiednią ilość przypraw. 
  3. Skórki włóż do słoików i dość ciasno ułóż. Następnie na wierzchu każdego słoika połóż gałązkę kopru. 
  4. Wodę z solą zagotuj i pozostaw do przestudzenia. Skórki arbuza zalewaj ciepłą, ale nie bardzo gorącą zalewą. 
  5. Słoiki z arbuzem zakręć i pozostaw w ciepłym miejscu na 5 dni. Po tym czas proces fermentacji będzie już zaawansowany. Kiedy zobaczysz, że na wierchu słoika zbiera się piana, możesz przenieść słoiki do piwnicy. 

Co zrobić z kiszonych skórek arbuza? To przekąska idealna sama w sobie, podobnie jak kiszone ogórki. Przez proces kiszenia, skórki stają się miękkie, ale wciąż chrupiące. Kiszony arbuz będzie także idealnym dodatkiem do sałatek, pasuje także jako uzupełnienie "zimnej płyty" lub deski serów i wędlin.

Więcej o: