Koniec lata do idealny moment na robienie domowych przetworów. Na półkach spiżarni królują sosy pomidorowe, kiszonki, owocowe akcenty i fikuśne sałatki. Warto jednak nieco zaszaleć i przygotować nieco inne smaki - cukinia po meksykańsku sprawdzi się w tej roli znakomicie.
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć klasyków takich jak kiszonki, dżemy, powidła, sok i kolorowe sałatki. Poza tradycyjnymi słoikami warto jednak postawić na nieco inne smaki, a cukinia w tej roli sprawdzi się doskonale. Sezonowe warzywo można ukisić i zamarynować, jednak w aromatycznym sosie meksykańskim smakuje wybornie.
Cukinia po meksykańsku to nic innego jak połączenie świeżych, sezonowych warzyw i aromatycznej marynaty na bazie pomidorów i aromatycznych przypraw. Tak przygotowany rarytas lubuje się w nieco bardziej pikantnym wydaniu, dlatego w składzie nie może zabraknąć czosnku, papryki, chilli i octowej zalewy. Połączenie tych składników idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę, do sałatki, sosu czy jako oryginalna przekąska.
Składniki:
Sposób przygotowania: