Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję

Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Sezonowe warzywo w tym anturażu smakuje wyśmienicie i idealnie zasili spiżarnie. Przepis jest prosty, nadaje się do obiadów, przekąsek, tapasów i sałatek.

Koniec lata do idealny moment na robienie domowych przetworów. Na półkach spiżarni królują sosy pomidorowe, kiszonki, owocowe akcenty i fikuśne sałatki. Warto jednak nieco zaszaleć i przygotować nieco inne smaki - cukinia po meksykańsku sprawdzi się w tej roli znakomicie. 

Cukinia po meksykańsku to przepis na sezonowe warzywo w nieco innym wydaniu 

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć klasyków takich jak kiszonki, dżemy, powidła, sok i kolorowe sałatki. Poza tradycyjnymi słoikami warto jednak postawić na nieco inne smaki, a cukinia w tej roli sprawdzi się doskonale. Sezonowe warzywo można ukisić i zamarynować, jednak w aromatycznym sosie meksykańskim smakuje wybornie. 

Cukinia po meksykańsku to nic innego jak połączenie świeżych, sezonowych warzyw i aromatycznej marynaty na bazie pomidorów i aromatycznych przypraw. Tak przygotowany rarytas lubuje się w nieco bardziej pikantnym wydaniu, dlatego w składzie nie może zabraknąć czosnku, papryki, chilli i octowej zalewy. Połączenie tych składników idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę, do sałatki, sosu czy jako oryginalna przekąska.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przepis na cukinię po meksykańsku to must have domowej spiżarni

Składniki: 

  • 2 kg cukinii,
  • 2 pomidory malinowe,
  • główka czosnku,
  • 250 g cukru,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 180 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 10 g soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię dokładnie umyj w zimnej wodzie. Warzywo pokrój na cienkie plasterki lub w słupki. 
  2. Warzywo połącz z posiekanym czosnkiem, solą i papryką słodką i ostrą. Całość pozostaw w dużej misce na co najmniej dwie godziny - wówczas cukinia puści soki i nabierze smaków. 
  3. W tym czasie zblenduj pomidory z cukrem i octem. 
  4. Do wyparzonych słoików przełóż cukinię połączoną z pomidorową pulpą. Na koniec do każdego ze szklanych naczyń dodaj po łyżce po oleju. 
  5. Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj we wrzątku przez 10 minut. 
  6. Tak przygotowana cukinia po meksykańsku jest gotowa do przechowywania, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.