Naleśniki z mascarpone. Sprawdź te przepisy, a nudne śniadania znikną z Twojego stołu!

Naleśniki z mascarpone to znakomity pomysł na słodkie śniadanie lub lekki obiad. Z dodatkiem słodkich owoców są jeszcze pyszniejsze. Sprawdź, jak szybko i łatwo możesz zrobić domowe naleśniki. Mali i duzi będą się nimi zajadać!

Naleśnik z mascarpone. Nie próbowałeś? Czas to zmienić!

Naleśniki z serkiem mascarpone to prawdziwy majstersztyk! Jednakże nie są one aż tak popularne jak wersja z serkiem twarogowym czy domowymi konfiturami. Na szczęście coraz częściej przygotowywane są w polskich domach. Sprawdź proste przepisy, które posmakują każdemu.

Naleśniki z serem mascarpone i żurawiną - przepis:

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • około 3/4 szklanki wody gazowanej
  • odrobina soli - do smaku
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

Wykonanie naleśników:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Wsyp ją do miski.
  3. Dodaj mleko, jajka, wodę i sól, cukier. Dolej odrobinę oleju.
  4. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę.
  5. Rozgrzej olej na patelni.
  6. Przystąp do smażenia naleśników z dwóch stron.

Składniki na krem mascarpone:

  • 3 żółtka jaj
  • 5 łyżek cukru pudru
  • około 200 g serka mascarpone
  • około 200 ml śmietanki kremówki 30-procentowej
  • odrobina soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Wykonaj krem. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem. Musisz uzyskać białą, puszystą masę.
  2. Następnie dodaj serek mascarpone.
  3. Całość dokładnie zmiksuj.
  4. Dodaj ubitą śmietankę. Dolej sok cytrynowy.
  5. Całość wymieszaj łyżką.
  6. Schłodź przed podaniem - będzie mieć lepszy smak.
  7. Posmaruj naleśniki serkiem, dodaj po łyżeczce żurawiny. Złóż.
  8. Naleśniki możesz delikatnie podgrzać.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Ser mascarpone do naleśników z dodatkiem cukru waniliowego

Ser mascarpone do naleśników w połączeniu z cukrem waniliowym bądź po prostu wanilią, da nam znakomity aromat i smak. Lekki serek wykonany w taki sposób, może nam posłużyć nie tylko jako naleśnikowe nadzienie, ale i składnik innych deserów. Poniżej znajdziesz przepis na nadzienie oraz ciasto naleśnikowe:

Składniki na naleśniki:

  • 1/2 l mleka
  • 200 g mąki
  • 2 kurze jaja
  • olej
  • sól, cukier - do smaku

Składniki na nadzienie:

  • 2 serki mascarpone
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Umieść mąkę w misce. Wlej do miski mleko. Dodaj jajka.
  3. Następnie dodaj odrobinę soli i cukru. W razie konieczności dodaj odrobinę oleju. Dobrze wymieszaj.
  4. Przejdź do smażenia. Rozgrzej olej na patelni, a następnie przejdź do smażenia z dwóch stron.
  5. Wykonaj masę.
  6. Połącz ze sobą cukier waniliowy, cukier puder i serek mascarpone.
  7. Posmaruj serkiem naleśniki. Dodaj ulubione owoce lub syrop i złóż naleśniki.

Serek mascarpone do naleśników, czyli o tym jak zrobić naleśniki z nadzieniem z mascarpone i dżemu owocowego

Serek mascarpone do naleśników jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Przejdźmy do sposobu wykonania:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • około 2 szklanek mleka
  • około pół szklanki wody
  • olej roślinny
  • sól, cukier - do smaku

Składniki na nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36-procentowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ulubiony dżem

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto dobrze zmiksuj.
  2. Dalej przejdź do smażenia naleśników.
  3. Pamiętaj, aby olej był bardzo dobrze rozgrzany.
  4. Dalej przygotuj masę.
  5. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. W końcowym etapie ubijania dodaj serek mascarpone.
  6. Posmaruj naleśniki gotowym serkiem. Dodaj do tego ulubiony dżem. Zwiń bądź złóż naleśniki.

Zobacz też: Przepis na naleśniki. Dodaj ten jeden składnik, a będą puszyste jak nigdy. Sekret mojego szwagra

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.