Naleśnik z mascarpone. Nie próbowałeś? Czas to zmienić!
Naleśniki z serkiem mascarpone to prawdziwy majstersztyk! Jednakże nie są one aż tak popularne jak wersja z serkiem twarogowym czy domowymi konfiturami. Na szczęście coraz częściej przygotowywane są w polskich domach. Sprawdź proste przepisy, które posmakują każdemu.
Naleśniki z serem mascarpone i żurawiną - przepis:
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- około 3/4 szklanki wody gazowanej
- odrobina soli - do smaku
- odrobina cukru
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
Wykonanie naleśników:
- Przesiej mąkę.
- Wsyp ją do miski.
- Dodaj mleko, jajka, wodę i sól, cukier. Dolej odrobinę oleju.
- Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Przystąp do smażenia naleśników z dwóch stron.
Składniki na krem mascarpone:
- 3 żółtka jaj
- 5 łyżek cukru pudru
- około 200 g serka mascarpone
- około 200 ml śmietanki kremówki 30-procentowej
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
- Wykonaj krem. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem. Musisz uzyskać białą, puszystą masę.
- Następnie dodaj serek mascarpone.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Dodaj ubitą śmietankę. Dolej sok cytrynowy.
- Całość wymieszaj łyżką.
- Schłodź przed podaniem - będzie mieć lepszy smak.
- Posmaruj naleśniki serkiem, dodaj po łyżeczce żurawiny. Złóż.
- Naleśniki możesz delikatnie podgrzać.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Ser mascarpone do naleśników z dodatkiem cukru waniliowego
Ser mascarpone do naleśników w połączeniu z cukrem waniliowym bądź po prostu wanilią, da nam znakomity aromat i smak. Lekki serek wykonany w taki sposób, może nam posłużyć nie tylko jako naleśnikowe nadzienie, ale i składnik innych deserów. Poniżej znajdziesz przepis na nadzienie oraz ciasto naleśnikowe:
Składniki na naleśniki:
- 1/2 l mleka
- 200 g mąki
- 2 kurze jaja
- olej
- sól, cukier - do smaku
Składniki na nadzienie:
- 2 serki mascarpone
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru pudru
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Umieść mąkę w misce. Wlej do miski mleko. Dodaj jajka.
- Następnie dodaj odrobinę soli i cukru. W razie konieczności dodaj odrobinę oleju. Dobrze wymieszaj.
- Przejdź do smażenia. Rozgrzej olej na patelni, a następnie przejdź do smażenia z dwóch stron.
- Wykonaj masę.
- Połącz ze sobą cukier waniliowy, cukier puder i serek mascarpone.
- Posmaruj serkiem naleśniki. Dodaj ulubione owoce lub syrop i złóż naleśniki.
Serek mascarpone do naleśników, czyli o tym jak zrobić naleśniki z nadzieniem z mascarpone i dżemu owocowego
Serek mascarpone do naleśników jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Przejdźmy do sposobu wykonania:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- około 2 szklanek mleka
- około pół szklanki wody
- olej roślinny
- sól, cukier - do smaku
Składniki na nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36-procentowej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- ulubiony dżem
Wykonanie:
- Składniki na ciasto dobrze zmiksuj.
- Dalej przejdź do smażenia naleśników.
- Pamiętaj, aby olej był bardzo dobrze rozgrzany.
- Dalej przygotuj masę.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem. W końcowym etapie ubijania dodaj serek mascarpone.
- Posmaruj naleśniki gotowym serkiem. Dodaj do tego ulubiony dżem. Zwiń bądź złóż naleśniki.
Zobacz też: Przepis na naleśniki. Dodaj ten jeden składnik, a będą puszyste jak nigdy. Sekret mojego szwagra