Nie robisz jej tak często jak pomidorową, a to duża strata. Za sprawą triku z piekarnikiem będzie smaczniejsza

Tradycyjna kuchnia polska bogata jest w aromatyczne wywary i buliony. To na ich bazie przygotowujemy później równie smaczne sosy i zupy. Najczęściej goszczą więc na stołach takie specjały jak pomidorowa, rosół, czy ogórkowa. Niestety przy tym zapominamy o innych, równie smacznych potrawach. Dziś przypominamy o jednej z nich i zdradzamy, jak wydobyć z niej więcej smaku.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Krupnik to zupa, która jest popularna, lecz w wielu domach o niej zapomniano. Jest prosta, nie wymaga szczególnych składników, a to, co do niej potrzebujesz już masz w swojej kuchni. Gdy o niej myślę przypominają mi się obiady u babci, które zawsze wyróżniały się smakiem i aromatem. By to danie było jeszcze smaczniejsze babcia zawsze wykonywała pewien trik. Wkładała warzywa do piekarnika, a później wrzucała do wywaru. Trudno było przepić smak, który dzięki temu powstawał.

Przepis na krupnik z pieczonymi warzywami

Składniki

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • duża biała cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • kawałek selera,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • łyżka świeżej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Z cebuli i czosnku pozbądź się łupin, cebulę pokrój w ćwiartki, czosnek przekrój na pół. Warzywa umieść w misce, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe, posól i oblej olejem, zamieszaj. Tak przygotowane przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut.
  2. Do dużego garnka wlej 2 l wody, posól ją i zagotuj. Następnie wrzuć do niego kaszę jęczmienną bez woreczka i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Gdy kasza zacznie pęcznieć wrzuć upieczone warzywa i zamieszaj.
  3. Całość gotuj przez następne 10 minut. Na koniec obsyp zupę solą, pieprzem, lubczykiem i świeżą pietruszką. Zamieszaj i podawaj z pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.