Nie tak łatwo znaleźć dobry przepis na danie obiadowe, które będzie jednocześnie zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Na szczęście, faszerowana papryka to właśnie jedno z takich dań. Nie wymaga wiele składników ani tym bardziej rozwiniętych umiejętności kulinarnych. Wystarczy chwila czasu, trochę chęci i obiad dla rodziny gotowy.
Faszerowana papryka ma to do siebie, że jest bardzo uniwersalna, a więc łatwo dopasować ją pod swoje gusta smakowe. Możemy w tym celu użyć ulubionej mieszanki warzyw z patelni oraz ryżu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby ryż zamienić na kaszę jęczmienną czy jaglaną. Piękno tej receptury leży w tym, że to my decydujemy, jak ostatecznie będzie smakować.
Ponadto taki posiłek jest niezwykle zbilansowany. Dostarczymy dzięki niemu solidnej dawki białka i witamin. Faszerowane papryki są niskokaloryczne, więc świetnie sprawdzą się jako obiad na diecie redukcyjnej. Poniższe proporcje składników przeznaczone są na danie dla czterech osób.
Składniki:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, a następnie zeszklij na niej cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doda mięso mielone i podsmażaj. Dopraw wszystko solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Składniki dokładnie wymieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj warzywa usmażone na patelni oraz odcedzony ryż. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Zdejmij patelnię z palnika, a po chwili wbij jajko i zamieszaj.
Umyte papryki przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Warzywo dopraw solą i pieprzem. Na koniec umieść w każdej połówce część farszu. Papryki z nadzieniem umieść w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekaj przez około pół godziny. Po tym czasie na wierzchu umieść starty ser i zapiekaj przez kolejne 10 minut do zarumienienia. Danie najlepiej podawaj na ciepło. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl