• Link został skopiowany

Faszerowana papryka z mięsem mielonym, ryżem i warzywami. Pyszny i sycący posiłek w sam raz na obiad

Faszerowana papryka to danie, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Połączenie mięsa mielonego, warzyw z patelni oraz ryżu i zapiekanego sera sprawia, że na sam widok cieknie ślinka. Danie to świetnie sprawdzi się na codzienny obiad dla siebie i domowników. Jak je przygotować?
Faszerowana papryka z mięsem mielonym, warzywami i ryżem
fot. from_my_point_of_view / iStock.com

Nie tak łatwo znaleźć dobry przepis na danie obiadowe, które będzie jednocześnie zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Na szczęście, faszerowana papryka to właśnie jedno z takich dań. Nie wymaga wiele składników ani tym bardziej rozwiniętych umiejętności kulinarnych. Wystarczy chwila czasu, trochę chęci i obiad dla rodziny gotowy.

Zobacz wideo Papryka faszerowana kurczakiem

Faszerowana papryka z mięsem mielonym, warzywami i ryżem. Największą furorę robi zapiekany ser

Faszerowana papryka ma to do siebie, że jest bardzo uniwersalna, a więc łatwo dopasować ją pod swoje gusta smakowe. Możemy w tym celu użyć ulubionej mieszanki warzyw z patelni oraz ryżu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby ryż zamienić na kaszę jęczmienną czy jaglaną. Piękno tej receptury leży w tym, że to my decydujemy, jak ostatecznie będzie smakować.

Ponadto taki posiłek jest niezwykle zbilansowany. Dostarczymy dzięki niemu solidnej dawki białka i witamin. Faszerowane papryki są niskokaloryczne, więc świetnie sprawdzą się jako obiad na diecie redukcyjnej. Poniższe proporcje składników przeznaczone są na danie dla czterech osób.

Składniki:

  • 4 duże papryki,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 200 g warzyw z patelni,
  • 100 g ryżu,
  • 100 g sera (np. mozzarella),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół cebuli,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • łyżeczka oregano,
  • szczypta rozmarynu lub tymianku,
  • sól i pieprz.

Faszerowana papryka. Sposób przygotowania

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, a następnie zeszklij na niej cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doda mięso mielone i podsmażaj. Dopraw wszystko solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Składniki dokładnie wymieszaj. 

Dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj warzywa usmażone na patelni oraz odcedzony ryż. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Zdejmij patelnię z palnika, a po chwili wbij jajko i zamieszaj.

Umyte papryki przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Warzywo dopraw solą i pieprzem. Na koniec umieść w każdej połówce część farszu. Papryki z nadzieniem umieść w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekaj przez około pół godziny. Po tym czasie na wierzchu umieść starty ser i zapiekaj przez kolejne 10 minut do zarumienienia. Danie najlepiej podawaj na ciepło. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: