Cukinia marynowana na zimę - przepis. Gdy tylko otworzysz słoik, jego zawartość zniknie w mgnieniu oka

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Na lokalnych targach i małych ryneczkach można kupić ją naprawdę za grosze. Warto więc z tego korzystać, ponieważ cukinia marynowana to świetna przekąska na zimę. Jak ją zrobić i czego potrzebujemy, by cieszyć się doskonałym dodatkiem do mięs, sosów czy kanapek? Oto przepis, który jest niezastąpiony w każdej kuchni.

Przepis na marynowaną cukinię jest banalnie prosty. Nie wymaga żadnych umiejętności kucharskich ani sprzętów. Wystarczy nóż, deska, warzywa i trochę chęci. Jak zrobić cukinię marynowaną na zimę? Prezentujemy najlepszą recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Cukinia marynowana na zimę - przepis. Obłędnie pyszna propozycja na dodatek do wielu dań 

Cukinia marynowana smakuje doskonale. Możemy przyrządzić ją również bardziej na ostro. Aby była pikantniejsza, należy dodać jedną lub dwie łyżki chilli. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • ok. 3 kg niewielkich cukinii
  • 0,5 l octu jabłkowego, 
  • 1 l wody, 
  • ok. 400 g cukru, 
  • pełna łyżka soli, 
  • 5 łyżek przyprawy curry, 
  • 1-2 łyżki chilli, 
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 
  • gorczyca - łyżeczka na każdy słoik, 
  • cebula posiekana w piórka, 
  • 2 ząbki czosnku na każdy słoik, 
  • kawałki marchewki, 
  • kawałki papryki

Marynowana cukinia na zimę. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj i wyparz słoiki. Na dno każdego wsyp łyżeczkę gorczycy i dodaj po dwa ząbki czosnku. Dodaj też kawałki papryki i marchewki. 
  2. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę lub grubsze plastry. Następnie włóż do słoików. 
  3. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by cukier się rozpuścił.  
  4. Gorącą zalewą zalej słoiki z cukinią, szczelnie zakręć i odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały. Pozostaw w ciepłym miejscu do całkowitego ostygnięcia. 
  5. Pasteryzuj pięć minut we wrzątku. Ten krok można jednak pominąć, jeśli nie masz czasu lub ochoty.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.