Taką cukinią wygralibyście konkurs kulinarny. Inne przepisy mogą się jej kłaniać

Cukinia, choć zawiera w sobie sporo wody, jest warzywem, które gdy zostanie dobrze przyrządzone, może wymieść konkurencję. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że dania z cukinią wyrastają na obiadowych liderów. Czasem potrzeba do tego nieco twórczej inwencji, jeśli więc jesteście na etapie kulinarnych poszukiwań, podrzucamy wam przepis Ani Starmach. Nie da się nie zwrócić na niego uwagi.

Więcej przepisów z cukinią znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Cukinia to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Jest niskokaloryczna, bo w 100 gramach ma tylko 17 kcal. W 90 procentach składa się z wody, więc nie muszą się jej obawiać osoby na diecie. Jest lekkostrawna. Jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy), zawiera też witaminy A, C oraz K. W cukinii znajduje się też dużo fosforu, cynku, potasu, magnezu, miedzi i manganu. Ponadto ma karoteny, które działają antyoksydacyjnie. Jedzenie cukinii podkręca przemianę materii, a zawarty w niej potas pomaga w odprowadzaniu nadmiaru wody z organizmu.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - przekąska, która teraz smakuje najlepiej

Wszystko to jest oczywiście bardzo ważne, ponieważ wpływa na nasze zdrowie, jednak cukinia jest też przede wszystkim bardzo smaczna, ale trzeba wiedzieć, jak dobrze ją przyrządzić. Bardzo dobrze wie to Ania Starmach, która na swojej stronie internetowej dzieli się przepisem na cukinię z kaszą i orzechami. To dość nietypowy farsz, który nieczęsto przewija się w przepisach na cukinię. 

Przepis na cukinię Ani Starmach. Miażdży konkurencję

Sama Ania Starmach zapewnia, że takiej cukinii jeszcze nie znacie. To, czym jest wypełniona, na pewno wam zasmakuje. Oczywiście pod warunkiem, że lubicie orzechy i kaszę gryczaną. Jak zrobić ten przepis na cukinię? Poniżej cała instrukcja krok po kroku.

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • garść: orzechów włoskich, orzechów pekan, orzeszków piniowych, suszonej żurawiny,
  • 100 ricotty,
  • cebula czerwona,
  • pestki granatu,
  • natka pietruszki,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy na pół i wydrążamy małą łyżeczką. Kaszę gryczaną gotujemy tak, by była sypka. Na patelni prażymy orzechy i siekamy je. Siekamy też natkę pietruszki i kroimy drobno cebulę. Kaszę mieszamy w osobnym naczyniu z orzechami, natką, cebulą i pestkami granatu. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone wcześniej cukinie. Dodajemy pokruszoną ricottę. Wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu dekorujemy cukinię suszoną żurawiną oraz posiekanym koperkiem.

Więcej o: