Sok z malin to uniwersalny dodatek w codziennym jadłospisie. Można śmiało dodawać go do herbaty, domowych deserów lub rozcieńczać go z wodą i delektować się smakiem minionego lata. Nasze ciotki i babcie przygotowywały go przed każdą jesienią, by w chłodniejsze miesiące cieszyć się owocowym smakiem i zdrowotnymi właściwościami malin. Ty też przygotuj tradycyjny sok z malin, zanim skończy się sezon na te przepyszne owoce. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Na początek należy przygotować gęsty syrop. Do garnka wlewamy pół litra przefiltrowanej wody. Podgrzewamy ją na średnim ogniu,a gdy będzie już gorąca, dodajemy partiami cukier i rozpuszczamy go, aż do uzyskania zawiesistego syropu. Należy pamiętać o tym, by stale mieszać syrop. W innym wypadku może się przypalić, co zepsuje smak przetworów. Następnie do ciepłego syropu dodajemy umyte maliny.
Gotujemy miksturę do momentu, w którym z owoców powstanie papka. Wtedy cała masa powinna być gęsta, jednak nadal płynna, ponieważ sok z owoców lekko rozrzedzi syrop. Powstałą miksturę wystarczy już jedynie przecedzić przez gazę lub sitko o małych oczkach, tak by zatrzymać pestki malin. Dzięki temu uzyskamy idealnie gładki sok. Warto domowy sok z owoców odstawić na kilka godzin, a następnie przelać do szklanych słoików lub butelek (koniecznie wyparzonych) i poddać pasteryzacji. Taki sok będzie dobry całą jesień i zimę, i nada się idealnie do herbaty lub jako przysmak sam w sobie. Smacznego!