Jak zrobić sok z malin? Moja babcia zdradziła mi swój ulubiony przepis sprzed lat. Słodycz i zdrowie w jednym

Przepis na domowy sok z malin to jedna z prostszych receptur, jakie powstały. Wystarczą trzy składniki i odrobina czasu wolnego, by wyczarować znakomite i bardzo słodkie przetwory, którymi można cieszyć się całą zimę. Nie zwlekaj i wykorzystaj ostatnie partie malin w tym sezonie mądrze.

Sok z malin to uniwersalny dodatek w codziennym jadłospisie. Można śmiało dodawać go do herbaty, domowych deserów lub rozcieńczać go z wodą i delektować się smakiem minionego lata. Nasze ciotki i babcie przygotowywały go przed każdą jesienią, by w chłodniejsze miesiące cieszyć się owocowym smakiem i zdrowotnymi właściwościami malin. Ty też przygotuj tradycyjny sok z malin, zanim skończy się sezon na te przepyszne owoce. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zwalczają gorączkę, biegunkę i są pyszne! Trwa sezon na maliny

Składniki:

  • 1 kg słodkich malin,
  • 1 kg białego cukru,
  • 500 ml przefiltrowanej wody.

Jak zrobić sok z malin? Ten przepis jest dziecinnie prosty

Na początek należy przygotować gęsty syrop. Do garnka wlewamy pół litra przefiltrowanej wody. Podgrzewamy ją na średnim ogniu,a gdy będzie już gorąca, dodajemy partiami cukier i rozpuszczamy go, aż do uzyskania zawiesistego syropu. Należy pamiętać o tym, by stale mieszać syrop. W innym wypadku może się przypalić, co zepsuje smak przetworów. Następnie do ciepłego syropu dodajemy umyte maliny.

Gotujemy miksturę do momentu, w którym z owoców powstanie papka. Wtedy cała masa powinna być gęsta, jednak nadal płynna, ponieważ sok z owoców lekko rozrzedzi syrop. Powstałą miksturę wystarczy już jedynie przecedzić przez gazę lub sitko o małych oczkach, tak by zatrzymać pestki malin. Dzięki temu uzyskamy idealnie gładki sok. Warto domowy sok z owoców odstawić na kilka godzin, a następnie przelać do szklanych słoików lub butelek (koniecznie wyparzonych) i poddać pasteryzacji. Taki sok będzie dobry całą jesień i zimę, i nada się idealnie do herbaty lub jako przysmak sam w sobie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.