Kotleciki warzywne z marchewki i cukinii
Kotleciki warzywne z marchewki oraz cukinii są mega soczyste w środku, a z wierzchu bajecznie chrupiące. Przygotowanie ich nie wymaga od nas ogromnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i odrobina chęci.
Kotleciki z warzywami - przepis z cukinią i dodatkiem marchewki:
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 sporej wielkości cukinii
- sól, pieprz - do smaku
- około 1- 2 szklanki mąki
- odrobina wody - może być gazowana
- olej - do smażenia
- 1 jajko
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą. Wymieszaj dobrze.
- Przejdź do smażenia.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Wybierz masę łyżką i uformuj kotleta, nabierając masę. Usmaż z dwóch stron.
- Tak smaż do wykończenia ciasta.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety z warzyw - sprawdź przepis na kalafiorowe kotlety z wiórkami kokosowymi
Kotlety z warzyw można wykonać z różnymi ciekawymi dodatkami. Takim przepisem jest poniższa receptura z wiórkami kokosowymi. Czas na kalafiorowo-kokosowe kotleciki. Oto i receptura:
Kotlety warzywne - przepis na bazie kalafiora:
Składniki:
- 1 kalafior
- około 4-5 łyżek bułki tartej + do panierki
- 2 jaja kurze
- sól, pieprz - do smaku
- posiekany szczypior
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Umyj porządnie kalafiora. Następnie zagotuj go w osolonej wodzie. Ważne, aby nie był zbyt rozgotowany. Podziel go na mniejsze partie.
- Dalej rozdrobnij kalafiora w rozdrabniaczu.
- Tak przygotowanego kalafiora przełóż do miski. Dopraw do smaku.
- Dodaj posiekany szczypior, wiórki kokosowe, jajka, rozdrobniony czosnek oraz bułkę tartą. Uformuj kotleciki.
- Obtocz je w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Przejdź do smażenia kotletów.
- Smaż je z dwóch stron. Umieść kotlety w naczyniu żaroodpornym lub podawaj bezpośrednio.
Kotlety z warzywami - wersja z brokułami i cebulką
Kotlety z warzywami okraszone wyrazistymi przyprawami to ciekawa propozycja na wieczorną kolację. Syte danie będzie smakować całej rodzinie. Tutaj znajdziecie przepis:
Składniki:
- 1 brokuł
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, zioła prowansalskie
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki płatków błyskawicznych owsianych
- około 60-80 g mozzarelli
- olej do smażenia
- 1 jajko
- 1 cebula
Wykonanie:
- Umyj dokładnie brokuła, obierz go z niepotrzebnych elementów.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Podsmaż na oleju.
- W razie konieczności zetrzyj ser na tarce.
- Połącz w misce pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku przyprawami. Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej.
- Przejdź do smażenia z każdej strony.
- W razie konieczności pozbądź się nadmiaru tłuszczu.
Zobacz też: Koźlarz - co można z niego zrobić? Przepisy w sam raz na powitanie jesieni