Kotlety warzywne. Sprawdź, z jakich warzyw można zrobić pyszne domowe kotlety

Kotlety warzywne to bardzo ciekawa alternatywa dla mięsnych kotletów, jakie zwykliśmy serwować podczas rodzinnego obiadu. Możemy wykonać je w bardzo prosty sposób, a przy tym są naprawdę pożywne. To dodatkowa porcja witamin! Zobacz, z czego najlepiej zrobić kotlety warzywne.

Kotleciki warzywne z marchewki i cukinii

Kotleciki warzywne z marchewki oraz cukinii są mega soczyste w środku, a z wierzchu bajecznie chrupiące. Przygotowanie ich nie wymaga od nas ogromnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i odrobina chęci.

Kotleciki z warzywami - przepis z cukinią i dodatkiem marchewki:

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 sporej wielkości cukinii
  • sól, pieprz - do smaku
  • około 1- 2 szklanki mąki
  • odrobina wody - może być gazowana
  • olej - do smażenia
  • 1 jajko

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
  3. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Wymieszaj dobrze.
  4. Przejdź do smażenia.
  5. Rozgrzej olej na patelni.
  6. Wybierz masę łyżką i uformuj kotleta, nabierając masę. Usmaż z dwóch stron.
  7. Tak smaż do wykończenia ciasta.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety z warzyw - sprawdź przepis na kalafiorowe kotlety z wiórkami kokosowymi

Kotlety z warzyw można wykonać z różnymi ciekawymi dodatkami. Takim przepisem jest poniższa receptura z wiórkami kokosowymi. Czas na kalafiorowo-kokosowe kotleciki. Oto i receptura:

Kotlety warzywne - przepis na bazie kalafiora:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • około 4-5 łyżek bułki tartej + do panierki
  • 2 jaja kurze
  • sól, pieprz - do smaku
  • posiekany szczypior
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Umyj porządnie kalafiora. Następnie zagotuj go w osolonej wodzie. Ważne, aby nie był zbyt rozgotowany. Podziel go na mniejsze partie.
  2. Dalej rozdrobnij kalafiora w rozdrabniaczu.
  3. Tak przygotowanego kalafiora przełóż do miski. Dopraw do smaku.
  4. Dodaj posiekany szczypior, wiórki kokosowe, jajka, rozdrobniony czosnek oraz bułkę tartą. Uformuj kotleciki.
  5. Obtocz je w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni.
  7. Przejdź do smażenia kotletów.
  8. Smaż je z dwóch stron. Umieść kotlety w naczyniu żaroodpornym lub podawaj bezpośrednio.

Kotlety z warzywami - wersja z brokułami i cebulką

Kotlety z warzywami okraszone wyrazistymi przyprawami to ciekawa propozycja na wieczorną kolację. Syte danie będzie smakować całej rodzinie. Tutaj znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 1 brokuł
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, zioła prowansalskie
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki płatków błyskawicznych owsianych
  • około 60-80 g mozzarelli
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 1 cebula

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie brokuła, obierz go z niepotrzebnych elementów.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Podsmaż na oleju.
  3. W razie konieczności zetrzyj ser na tarce.
  4. Połącz w misce pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku przyprawami. Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej.
  6. Przejdź do smażenia z każdej strony.
  7. W razie konieczności pozbądź się nadmiaru tłuszczu.

Zobacz też: Koźlarz - co można z niego zrobić? Przepisy w sam raz na powitanie jesieni

Więcej o:
Copyright © Agora SA