Żebroczka to rewelacyjny przepis rodem ze Śląska. Wystarczy połączyć ziemniaki z tymi składnikami

Żebroczka to regionalna potrawa kuchni Śląskiej, która konkretnie pochodzi z Wisły. To nic innego jak zapiekanka bazująca na ziemniakach i swojskich dodatkach. Przepis to must have wśród jesiennych obiadów - jest smacznie, swojsko i ekspresowo.

Jak Polska długa i szeroka tyle oryginalnych, regionalnych smakołyków. Niemal każde województwo może pocieszyć się niepowtarzalnym smakiem czy swojskim przepisem. Jednym z ciekawszych obiadów serwowanych w kuchni śląsko-cieszyńskiej jest żebroczka, czyli nic innego jak znakomita zapiekanka. 

Żebroczka to swojskie danie rodem ze śląska. Tu rządzi prostota i smak

Niemal każdy region Polski może pochwalić się charakterystycznym specjałem czy niepowtarzalnym smakiem. Jak Zakopane ma oscypki, a Toruń pierniki, tak Wisła słynie z obłędnej zapiekanki o dźwięcznej nazwie żebroczka. To regionalna potrawa kuchni Śląskiej, której smak pozostanie z nami na długo - jest jednocześnie smacznie, swojsko i ekspresowo. Potrawa to miks smaków, jednak bazą są ziemniaki. 

To obłędne i jednocześnie wyjątkowo łatwe danie już od wielu lat wpisany jest na listę produktów tradycyjnych, a jego historia sięga XIX wieku. Historia smakowitego ziemniaczanego placka wiąże się z żebrakiem, który miał krażyć od domu do domu i zbierać rozmaite produkty spożywcze. Efektem jest żebroczka, czyli zapiekanka łącząca kilka swojskich, tanich produktów jak ziemniaki, ryż czy skwarki. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na żebroczkę - swojskie danie z prostych składników

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, 
  • szklanka ryżu, 
  • 2 szklanki mleka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g boczku lub słoniny,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kminek. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotuj ryż. 
  2. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój, podobnie zrób z boczkiem lub słoniną. Na suchej patelni wytop i lekko podsmaż mięso, później dodaj warzywa - całość powinna się ładnie zeszklić. 
  3. Teraz pora na ziemniaki. Warzywa zetrzyj na drobnych oczkach, podobnie jak na placki ziemniaczane. Dodaj do nich wszystkie przyprawy, ryż oraz skwarki z czosnkiem i cebulą.
  4. Tak powstałą masę dokładnie zamieszaj i na koniec dodaj gorące mleko - wszystko ponownie wymieszaj.
  5. Masę przelej do naczynia żaroodpornego - piecz w 200 stopniach przez godzinę. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.