Jak Polska długa i szeroka tyle oryginalnych, regionalnych smakołyków. Niemal każde województwo może pocieszyć się niepowtarzalnym smakiem czy swojskim przepisem. Jednym z ciekawszych obiadów serwowanych w kuchni śląsko-cieszyńskiej jest żebroczka, czyli nic innego jak znakomita zapiekanka.
Niemal każdy region Polski może pochwalić się charakterystycznym specjałem czy niepowtarzalnym smakiem. Jak Zakopane ma oscypki, a Toruń pierniki, tak Wisła słynie z obłędnej zapiekanki o dźwięcznej nazwie żebroczka. To regionalna potrawa kuchni Śląskiej, której smak pozostanie z nami na długo - jest jednocześnie smacznie, swojsko i ekspresowo. Potrawa to miks smaków, jednak bazą są ziemniaki.
To obłędne i jednocześnie wyjątkowo łatwe danie już od wielu lat wpisany jest na listę produktów tradycyjnych, a jego historia sięga XIX wieku. Historia smakowitego ziemniaczanego placka wiąże się z żebrakiem, który miał krażyć od domu do domu i zbierać rozmaite produkty spożywcze. Efektem jest żebroczka, czyli zapiekanka łącząca kilka swojskich, tanich produktów jak ziemniaki, ryż czy skwarki.
Składniki:
Sposób przygotowania: