Szakszuka - przepis na pyszne śniadanie z jajkami. Wykorzystaj sezonowe smakołyki, a zapomnisz o kanapkach

Jeśli znudziła ci się jajecznica i kanapki na śniadanie, ten przepis sprawi, że bardzo długo do nich nie wrócisz. Szakszuka to klasyka bliskowschodniej kuchni, ale w każdym polskim ogrodzie teraz pełno jest najważniejszych składników. No i oczywiście jajka - w tej wersji zachwycą każdego.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli szukasz przepisu na śniadanie, które nie tylko jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, ale do tego doda energii na wiele godzin, mamy dla ciebie idealny przepis. Szakszuka to danie, które wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, ale jego popularność wręcz rozlała się po całym świecie. To danie składa się z pomidorów, cebuli, czosnku, jajek, ale można dodać także paprykę, a nawet trochę cukinii lub szpinaku. Oczywiście ważne są także przyprawy - masz tutaj pełną dowolność, ale prawdziwa szakszuka nie istnieje bez kminu rzymskiego i oregano. 

Szakszuka - najlepsze śniadanie z sezonowych smakołyków

Składniki:

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3-4 jajka (ile się zmieści na patelni)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: kawałek kiełbasy, kilka plastrów wędliny lub boczku
  • sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, ostra papryka
  • tłuszcz do smażenia
  • kolendra lub świeża bazylia do dekoracji

Szakszuka - sposób wykonania:

  1. Pomidory pokrój w kostkę (wcześniej usuń gniazda nasienne). Podobnie pokrój paprykę i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie dodaj kiełbasę lub wędlinę, jeśli używasz. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a papryka zmięknie. 
  3. Dodaj pomidory, czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu. 
  4. Zmniejsz moc palnika i bezpośrednio na patelnię wbij jajka, ale nie mieszaj. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś całość, aż jajka delikatnie się zetną - białko powinno być ścięte, żółtko płynne. 

Tak przygotowana szakszuka smakuje jeszcze wakacjami, ale najlepiej sprawdzi się na śniadanie przed ciężkim dniem w szkole lub w pracy. Szakszukę podawaj z grzanką, świeżą bagietką i ulubionymi warzywami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.