Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz przepisu na śniadanie, które nie tylko jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, ale do tego doda energii na wiele godzin, mamy dla ciebie idealny przepis. Szakszuka to danie, które wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, ale jego popularność wręcz rozlała się po całym świecie. To danie składa się z pomidorów, cebuli, czosnku, jajek, ale można dodać także paprykę, a nawet trochę cukinii lub szpinaku. Oczywiście ważne są także przyprawy - masz tutaj pełną dowolność, ale prawdziwa szakszuka nie istnieje bez kminu rzymskiego i oregano.
Szakszuka - najlepsze śniadanie z sezonowych smakołyków
Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3-4 jajka (ile się zmieści na patelni)
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: kawałek kiełbasy, kilka plastrów wędliny lub boczku
- sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, ostra papryka
- tłuszcz do smażenia
- kolendra lub świeża bazylia do dekoracji
Szakszuka - sposób wykonania:
- Pomidory pokrój w kostkę (wcześniej usuń gniazda nasienne). Podobnie pokrój paprykę i cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie dodaj kiełbasę lub wędlinę, jeśli używasz. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a papryka zmięknie.
- Dodaj pomidory, czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu.
- Zmniejsz moc palnika i bezpośrednio na patelnię wbij jajka, ale nie mieszaj. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś całość, aż jajka delikatnie się zetną - białko powinno być ścięte, żółtko płynne.
Tak przygotowana szakszuka smakuje jeszcze wakacjami, ale najlepiej sprawdzi się na śniadanie przed ciężkim dniem w szkole lub w pracy. Szakszukę podawaj z grzanką, świeżą bagietką i ulubionymi warzywami.