Dlaczego przecier pomidorowy się rozwarstwia? Odpowiada za to książkowy błąd - uważaj podczas gotowania

Pomidory ci obrodziły i już pól piwnicy zapełniły przeciery i soki z pomidorów? Moje gratulacje. Jednak schodzisz do piwnicy i widzisz, ze przecier się rozwarstwił - na dnie osadziła się gęsta, ciemniejsza warstwa, na górze - niemal sama woda. Czy taki przecier do czegoś się nada, czy trzeba go wyrzucić?

Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wydaje się, ze robienie domowych przetworów to bułka z masłem. Prawda jest jednak taka, że czasem to, co wydaje się najłatwiejsze, w efekcie nie wychodzi tak, jak zamierzaliśmy i na pewno ktoś z was wyrzucił cały słoik miękkich ogórków kiszonych, sprzątał spiżarnię, kiedy "wybuchły" słoiki z kapustą kiszoną, dziwił się, dlaczego kompot spleśniał albo dlaczego przecier pomidorowy się rozwarstwił. Dziś skupimy się na tym ostatnim. 

Dlaczego przecier pomidorowy się rozwarstwił?

Właśnie trwa sezon na pomidory i jeśli wierzyć prognozom pogody, zbiorami pysznych owoców będziemy mogli cieszyć się do października. Jednak oczywiście nie ma na co czekać i przerabiać je na bieżąco. Jednak jeśli już masz za sobą przygodę z przecierami i sokami, które nie wyszły tak, jak powinny, za chwilę wyjaśnimy, dlaczego i czy musisz nastawiać kolejną partię przecieru w garnku. 

Przygotowywanie przecieru pomidorowego dzieli się na trzy etapy: gotowanie pomidorów, przecieranie resztek przez drobne sito oraz gotowanie przecieru. I właśnie na ostatnim etapie wiele osób popełnia błąd, przez który później zawekowany przecier się rozwarstwia. Chodzi o wodę, a dokładnie o niedostateczne jej odparowanie. Przecier pomidorowy powinno gotować się na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Trzeba także dać sobie czas, by woda odparowała, a przecier stał się gęsty - nie powinien zlewać się z łyżki, a spadać grudkami. Taka konsystencja zapewni nie tylko idealny smak, ale także sprawi, że przecier się nie rozwarstwi.

Czy rozwarstwiony przecier można spokojnie jeść?

O ile był odpowiednio zawekowany, nie zmieniła smaku, na wierzchu nie zebrała się pleść ani piana, jak najbardziej - można używać go do wszystkich potraw. Przed dodaniem wystarczy po prostu wstrząsnąć słoikiem, by obie warstwy się wymieszały.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.