Pijesz herbatę codziennie? Zaskakujące, jak organizm zachowuje się po wypiciu jednej dziennie

Codzienne picie herbaty to dla wielu osób rytuał, bez którego nie mogą się obejść. Napój ten znany ludzkości od tysiącleci przejawia pewne niewątpliwe właściwości wpływające na nasze zdrowie. Jak działa na organizm wypicie jednej filiżanki lub kubka herbaty dziennie? I czy gatunek ma znaczenie?

Herbatę pije się niemal na całym świecie. Była znana ludziom już przed wiekami, nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale i właściwości zdrowotne. Istnieje wiele gatunków tego napoju, a każdy z nich odznacza się nieco innym działaniem. W jaki sposób herbata wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie? Czy ilość idzie w tym przypadku w parze z jakością?

Zobacz wideo Kruche ciastka z czekoladą. Zupełnie jak herbata

Herbata - właściwości zdrowotne i wpływ na organizm 

Herbatą nazywamy naturalny napój parzony z liści, pączków oraz łodyg krzewów herbacianych. Na rynku znajdziemy m.in. herbatę czarną, zieloną, czerwoną (pu-erh), Oolong, białą, Rooibos, a także herbaty owocowe i ziołowe. Herbata wpływa na organizm najkorzystniej, kiedy nie zawiera żadnych dodatków np. cukru. 

W jednym z najpopularniejszych napoi świata znajdziemy mnóstwo polifenoli, czyli związków, które uszczelniają naczynia krwionośne, regulują poziom ciśnienia, a także chronią serce przed schorzeniami układu krążenia. Antyoksydanty hamują procesy starzenia i wspierają metabolizm. Więcej związków posiadają młode liście w porównaniu do tych przywiędniętych. Polifenole odpowiadają za specyficzny, cierpki posmak herbaty.

W jej składzie znajduje się również teina, działająca podobnie co kofeina - czyli pobudzająco. Poprawia ona koncentrację i niweluje uczucie zmęczenia. Oprócz tego herbata dostarcza także wielu składników mineralnych, takich jak wapń, fluor, magnez, selen, cynk i mangan oraz L-theaniny, która jest cennym aminokwasem. Wspiera pamięć, kreatywność i poprawia wydolność umysłową. Udowodniono też, że picie herbaty może działać korzystnie w odchudzaniu i przy regulacji poziomu cholesterolu.

Kiedy najlepiej pić herbatę?

Herbatę można pić zarówno rano - na dobry początek dnia, jak i w popołudniu oraz wieczorem. Wiele zależy jednak od gatunku. Przykładowo lepiej nie spożywać herbaty czarnej wieczorem, ponieważ duże ilości teiny, zamiast ukoić nas do snu, dodadzą nam energii. Rano najlepiej wypić filiżankę lub kubek zielonej herbaty bądź tej ziołowej, gdyż pobudzi trawienie i postawi nas na nogi. 

Nie powinniśmy spożywać herbaty na czczo, ponieważ zawarte w niej związki mogą doprowadzić do problemów żołądkowych. Herbata po kolacji może poprawić trawienie i przygotować nas na odpoczynek, jednak specjaliści zalecają, by pić ją co najmniej 2-3 godziny przed snem. Nie zaleca się też spożywania naparów herbacianych w porze posiłków.

Co za dużo to niezdrowo, czyli zagrożenia wynikające z picia herbaty

Picie herbaty niesie za sobą niewątpliwie wiele korzyści zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Warto spożywać ją przynajmniej raz dziennie po posiłku - najlepiej świeżo parzoną, nie z torebki. Lekarze zalecają jednak, by ograniczyć spożycie do około pięciu filiżanek dziennie. W ten sposób unikniemy potencjalnych dolegliwości. Niebezpieczne jest też spożywanie gorącej herbaty, gdyż może podrażnić przełyk. Lepiej odczekać chwilę po zaparzeniu, tak by napar nieco ostygł i wtedy cieszyć się aromatycznym napojem. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.