To danie z kurek zrobisz ekspresowo, a smak zapamiętasz na długo. Jest smacznie i bez kombinowania

Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Zamiast przygotowywać klasyczne, nudne potrawy postaw na eleganckie i znakomite w smaku danie z kurkami. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - jest smacznie, kolorowo i co najważniejsze ekspresowo.

Pora na udoskonalenie domowego menu i wprowadzenie kolejnych, sezonowych produktów. Jednym z topowych dań są rzecz jasna te z aromatycznymi kurkami. Drobne grzyby udoskonalą nawet najprostszy posiłek, dodadzą potrawie smaku no i pięknie się prezentują. 

Danie z kurkami jeszcze nigdy nie było takie proste 

Początek wrześnie to doskonały moment na niewielkie udoskonalenia w domowym menu. Wówczas warto włączyć do diety kolorową porcję witamin oraz sezonowe dobra, czyli nic innego jak smakowite grzyby. Jednym ze smaczniejszych przepisów są te najprostsze, warto zatem postawić na drobne kurki, które nie przyniosą problemów, a niemal zawsze smakują doskonale. 

Jednym z szybszych i jednocześnie smaczniejszych dań z kurkami jest obłędny sos do makaronu. Wyjdzie idealnie kremowy i delikatny jeśli zadbamy o dobrej jakości grzyby i smaczne dodatki takie jak kremowy nabiał, przyprawy i sporą dawkę zieleni. Kurki w tej wersji dają nie tylko piękny i zjawiskowy efekt, ale i sprawią, że nie jednemu pocieknie ślinka! 

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Sezonowe danie z kurkami - zrób makaron, a wszyscy będą zadowoleni

Składniki:

  • 400 g świeżych kurek,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 200 g ulubionego makaronu,
  • 50 g parmezanu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła,
  • świeży tymianek,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania makaronu al dente - wszystko według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.
  2. Kurki dokładnie i delikatnie oczyść i osusz. 
  3. Rozpuść na patelni masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży tymianek, po chwili dodaj też oczyszczone kurki.
  4. Całość smaż przez około cztery minuty, aż całość nabierze kolorów.
  5. Po tym czasie dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. 
  6. Danie dopraw solą i pieprzem. Do sosu wrzuć makaron i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie zamieszaj - makaron jest już do podania. Na koniec wystarczy przełożyć danie z kurkami, posypać sporą porcją parmezanu i gotowe, smacznego! 
Więcej o: