-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka na zimę, której pozazdrości teściowa. Ta mieszanka deklasuje wszystkie tradycyjne przepisy
Sałatka na zimę, której pozazdrości teściowa. Ta mieszanka deklasuje wszystkie tradycyjne przepisy
W starych zeszytach babci można znaleźć wiele propozycji na sałatki, które warto zrobić na zimę. Jednak takiego przysmaku nie znajdzie się w żadnym kajecie. Receptura pochodzi z krajów dawnego Związku Radzieckiego, a dziś mało kto o niej pamięta. Jest świetna, gdy na stole pojawia się mięso, a w spiżarni może postać przez cały okres zimowy.
Zobacz wideo
Klasyczna sałatka szopska
Sałatka szakarob może nie być znana większemu gronu. Pochodzi z byłych krajów Związku Radzieckiego, a to oznacza, że przez wiele osób może być już zapomniana. Jej obecny skład różni się od tego oryginalnego, a to za sprawą kultur, przez które została później zmieniona. Jednak jedno trzeba o niej powiedzieć. Niezmiennie jest pyszna i robi ogromne wrażenie. By ją przygotować, trzeba mieć w zapasie wiele warzyw. Ich połączenie tworzy nietuzinkowy smak, który można zamknąć w słoikach i wyciągnąć, gdy na zewnątrz zrobi się zimniej.
Przepis na sałatkę szakarob
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 400 g ogórków gruntowych,
- 300 g cukinii,
- 2 czerwone papryki,
- 2 zielone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 2 czerwone cebule,
- 2 białe cebule,
- 10 ząbków czosnku,
- pęczek świeżej bazylii,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki soli,
- 150 ml oleju.
Składniki dodatkowe dodawane do każdego słoika:
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki octu 10 proc.
Sposób przygotowania:
- Sałatkę można wykonać ze świeżych i dorodnych pomidorów, które jedynie się kroi na mniejsze kawałki. Jeśli jednak nie jesteś fanem skóry, możesz najpierw wyparzyć warzywa, a następnie je obrać i podzielić na mniejsze części.
- Ogórki dokładnie przemyj i pokrój w plastry. Cukinię obierz i podziel na półplasterki. Wszystkie papryki umyj, osusz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w plastry.
- Cebule obierz z łupin i pokój w piórka, czosnek obierz i posiekaj w plasterki. Wszystkie zioła przemyj, osusz i drobno posiekaj.
- Wszystkie warzywa i zioła umieść w jednej dużej misce i dokładnie wymieszaj. Na koniec obsyp całość solą i oblej olejem. Ponownie zamieszaj i odstaw na około godzinę. W tym czasie warzywa powinny puścić soki.
- W tym czasie zajmij się słoikami. Upewnij się, że masz do nich zakrętki, dodatkowo oczyść je, osusz i wyparz.
- Każdy słoik napełnij przygotowanymi warzywami i zalej je sokiem, który znajduje się w misce. Powinny być one nim pokryte, w razie gdyby go zabrakło, użyj wody. Do każdego naczynia dodaj również cukier i ocet, delikatnie zamieszaj.
- Słoiki szczelnie zakręć i ustaw w garnku wyłożonym czystymi ścierami. Zalej wodą do 3/4 wysokości naczyń i pasteryzuj przez około 25 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie wyjmij je na blat i pozostaw do ostudzenia. Sałatkę możesz przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl