Sałatka na zimę, której pozazdrości teściowa. Ta mieszanka deklasuje wszystkie tradycyjne przepisy

W starych zeszytach babci można znaleźć wiele propozycji na sałatki, które warto zrobić na zimę. Jednak takiego przysmaku nie znajdzie się w żadnym kajecie. Receptura pochodzi z krajów dawnego Związku Radzieckiego, a dziś mało kto o niej pamięta. Jest świetna, gdy na stole pojawia się mięso, a w spiżarni może postać przez cały okres zimowy.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Sałatka szakarob może nie być znana większemu gronu. Pochodzi z byłych krajów Związku Radzieckiego, a to oznacza, że przez wiele osób może być już zapomniana. Jej obecny skład różni się od tego oryginalnego, a to za sprawą kultur, przez które została później zmieniona. Jednak jedno trzeba o niej powiedzieć. Niezmiennie jest pyszna i robi ogromne wrażenie. By ją przygotować, trzeba mieć w zapasie wiele warzyw. Ich połączenie tworzy nietuzinkowy smak, który można zamknąć w słoikach i wyciągnąć, gdy na zewnątrz zrobi się zimniej. 

Przepis na sałatkę szakarob

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 400 g ogórków gruntowych,
  • 300 g cukinii,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 zielone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 białe cebule,
  • 10 ząbków czosnku,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki soli,
  • 150 ml oleju.

Składniki dodatkowe dodawane do każdego słoika:

  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki octu 10 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatkę można wykonać ze świeżych i dorodnych pomidorów, które jedynie się kroi na mniejsze kawałki. Jeśli jednak nie jesteś fanem skóry, możesz najpierw wyparzyć warzywa, a następnie je obrać i podzielić na mniejsze części.
  2. Ogórki dokładnie przemyj i pokrój w plastry. Cukinię obierz i podziel na półplasterki. Wszystkie papryki umyj, osusz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w plastry.
  3. Cebule obierz z łupin i pokój w piórka, czosnek obierz i posiekaj w plasterki. Wszystkie zioła przemyj, osusz i drobno posiekaj.
  4. Wszystkie warzywa i zioła umieść w jednej dużej misce i dokładnie wymieszaj. Na koniec obsyp całość solą i oblej olejem. Ponownie zamieszaj i odstaw na około godzinę. W tym czasie warzywa powinny puścić soki.
  5. W tym czasie zajmij się słoikami. Upewnij się, że masz do nich zakrętki, dodatkowo oczyść je, osusz i wyparz.
  6. Każdy słoik napełnij przygotowanymi warzywami i zalej je sokiem, który znajduje się w misce. Powinny być one nim pokryte, w razie gdyby go zabrakło, użyj wody. Do każdego naczynia dodaj również cukier i ocet, delikatnie zamieszaj.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i ustaw w garnku wyłożonym czystymi ścierami. Zalej wodą do 3/4 wysokości naczyń i pasteryzuj przez około 25 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie wyjmij je na blat i pozostaw do ostudzenia. Sałatkę możesz przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: