Kolacja na ciepło, której przygotowanie nie wymaga od nas dużych umiejętności. Wystarczy kilka składników i odrobina chęci

Interesuje Cię kolacja na ciepło dla gości? Przygotowanie pysznego posiłku nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Nic z tych rzeczy. Z pomocą przyjdą nam wszelkiego typu makarony i kasze. Sprawdź, jakie wyjątkowe dania możesz wyczarować dla swoich bliskich!

Ciepła kolacja dla gości - zapiekanka makaronowa w roli głównej

Marzy Ci się ciepła kolacja dla gości prosto z piekarnika? Aromatyczna, pyszna i przede wszystkim błyskawiczna? Zapewne każdy z nas chociaż raz w życiu miał sytuację, w której spodziewał się nagłych gości i zastanawiał, co podać do jedzenia. Warto zaznaczyć, że kolacja dla gości powinna być lekka, a jednocześnie wyjątkowa w smaku. W takich sytuacjach doskonale sprawdzi się odpowiednio przyprawiona zapiekanka makaronowa.

Kolacja dla gości na ciepło w formie zapiekanki:

Składniki:

  • około 150-200 g makaronu świderki
  • około 2-3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • około 400 g filetu drobiowego
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cukinia
  • 1-2 papryki np. czerwona
  • 1 puszka pomidorów 
  • około 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia, ostra i łagodna papryka
  • olej

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Umyj mięso i pokrój w kostkę.
  3. Wymieszaj w misce wszystkie przyprawy. Obtocz połową mieszanki przypraw mięso. Następnie rozgrzej olej na patelni i usmaż na niej delikatnie mięso. Następnie odłóż na talerz.
  4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij.
  5. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię.
  6. Podobnie zrób z papryką. Wszystko wymieszaj i duś na patelni.
  7. W końcowym etapie dodaj pomidory.
  8. Zetrzyj ser.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra - dół.
  10. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wszystkie składniki (poza mozzarellą) wymieszaj ze sobą i włóż do naczynia. Dopraw w razie konieczności przyprawami. Piecz przez 20 minut. Posyp mozzarellą. Piecz jeszcze przez kilka minut.
Zobacz wideo Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Szybka kolacja dla gości na ciepło na bazie kaszy jaglanej 

Szybka kolacja dla gości na ciepło z kaszy i warzyw to zawsze bardzo dobry pomysł. Takie danie można szybko i łatwo przygotować, a co ważne, będzie się ono dobrze prezentować na stole. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że goście będą oczarowani smakiem prostej zapiekanki. Jak ją zrobić? Sprawdzona receptura na przepyszne danie obiadowe znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • około 2-3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, kurkuma
  • natka pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • passata pomidorowa (około szklanki)
  • 2 pomidory
  • 350 g dowolnego tartego sera

Sposób wykonania:

  1. Weź dużą i głęboką patelnię. Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż na małym ogniu na patelni.
  2. Dodaj przeciśnięty czosnek.
  3. Dalej dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i paprykę.
  4. Dołóż pokrojoną cukinię.
  5. Przypraw do smaku.
  6. Smaż wszystko przez kilka minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Przejdź do przygotowania kaszy. Wypłucz ją. Dodaj do patelni. Zalej passatą pomidorową.
  9. Dodaj sparzone i pokrojone pomidory.
  10. Na końcu dołóż natkę pietruszki.
  11. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 25-30 minut. Wyciągnij. Posyp startym serem. Zapiecz jeszcze przez kilka minut.

Zobacz też: Szybka kolacja z niczego, gotowa w kilka minut? Sprawdź, co zrobić, gdy lodówka świeci pustkami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.