Ciocia robi go co roku i każdy prosi chociaż o jeden słoik. Owoc, którego używa do tego dżemu, ma mistrzowski smak

Sezon na przygotowywanie przetworów trwa w najlepsze. Każdy chciałby chociaż w małym stopniu zatrzymać słodki smak owoców w na dłużej. A nie ma na to lepszego sposobu, jak wykorzystanie do tego słoików. By to zrobić, nie trzeba wiele, wystarczy dobry przepis i trochę czasu. Ta receptura jest tak prosta, że nie da się w niej niczego zepsuć.
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Najpopularniejsze dżemy, które znamy i robimy, to te z truskawek, porzeczek i malin. Tych smakołyków można znaleźć w piwnicy bardzo dużo. Niestety mało kto decyduje się na zrobienie przetworów z innych, mniej oczywistych owoców. Może być to spowodowane strachem przed smakiem lub tym, że nie poradzimy sobie z przygotowaniem. Jednak ta receptura jest tak prosta, że nie da się jej zepsuć. Wykorzystuje się w niej jeżyny, obok których nie da się przejść obojętnie. Te owoce są bogate w witaminę A, C, K, B6, a także wapń, fosfor i magnez. Charakteryzują się wyrazistym i czasem cierpkim smakiem. Pomimo to i tak wiele osób znajduje dla nich miejsce w kuchni. By zrobić z nich konfiturę, wystarczy mieć 3 składniki. Owoce, cukier i odrobinę soku z cytryny.

Przepis na konfiturę z jeżyn

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 500 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Składniki:

  1. Pierwszym krokiem jest upewnienie się, że wszystkie owoce są dojrzałe i nie ma w nich zepsutych jeżyn. Następnie dokładnie je przemyj i osusz.
  2. Jeżymy przesyp do garnka i za pomocą łyżki delikatnie je ściśnij, by puściły sok. Ustaw je na średnim ogniu i zagotuj.
  3. Kiedy owoce rozpadną się i jeszcze bardziej puszczą sok, dodaj cukier, a także sok z cytryny. Dokładnie zamieszaj i rób to co jakiś czas, by składniki się nie przypaliły i nie przykleiły do dna. Pozostaw je na ogniu na następne 2-2,5 godziny.
  4. Po tym czasie przełóż gotowy dżem do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie je zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: